Jeden szczegół całkowicie zmienia smak tych kotletów. Jest chrupiący i niespotykany

Nie da się ukryć, że kotlety są przez nas szczególnie lubiane. Robimy je nie tylko do niedzielnego obiadu, a także jako codzienny obiad. Następnym razem, gdy zdecydujesz się na ich zrobienie, wykorzystaj ten przepis. Od razu go polubisz, bo jest naprawdę prosty i wyjątkowy.

Klasyczny kotlet schabowy to nasze polskie dobro narodowe. W wielu domach niedzielny obiad nie może się obyć bez niego. Schab ubity na cienki plaster, a to wszystko zamoczone w jajku i oprószone bułką tartą sprawia, że danie jest niesamowicie chrupiące i smaczne. Jednak, aby trochę podkręcić smak tej potrawy, warto trochę z nim poeksperymentować.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Aby nadać mięsu nowego smaku, polecamy wykorzystać poniższy przepis. Co się w nim zmienia i co je wyróżnia? W tym przepisie standardowy kotlet zapiekany jest z żółtym serem, szynką  i jajkiem sadzonym. Taka metoda powoduje, że nudny schabowy dostanie drugie, jeszcze smaczniejsze życie.

Przepis na kotlety Zagłoba

Składniki

  • 4 plastry schabu,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • bułka tarta,
  • olej.
  • Składniki na farsz
  • 4 jajka,
  • 4 plasterki sera żółtego,
  • 4 plasterki szynki,
  • 4 łyżki ketchupu.

Sposób przygotowania

  1. Schab roztłucz za pomocą tłuczka na cienkie plastry. Następnie każdy kawałek z dwóch stron oprósz świeżo zmielonym pieprzem, solą i papryką słodką.
  2. Jajko wbij do miski. Dopraw ? łyżki papryki, szczyptą soli i pieprzem. Dokładnie roztrzep.
  3. Kawałki schabu zanurz w masie jajecznej, następnie w wysypanej na talerz bułce tartej. Po wymoczeniu smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju do złotego koloru.
  4. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzej tłuszcz. Następnie wbij na nią 4 jajka i smaż do uzyskania jajek sadzonych.
  5. Wysmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj je ketchupem po całej powierzchni.
  6. Jajka oprósz solą i pieprzem i ułóż na mięsie. Kolejnym krokiem jest rozmieszczenie szynki i żółtego sera na jajkach.
  7. Tak przygotowane kotlety włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz do rozpuszczenia sera. Kotlety podawaj w towarzystwie ziemniaków i sałatki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.