Pomidorowa i ogórkowa poszły w moim domu w odstawkę, gdy tylko poznałam ten przepis. Jest zaskakująco prosty, a aromat rozchodzi się po całym bloku. Zrób tę zupę na dzisiejszy obiad i zobacz, jak znika z misek.
theLIMEs /Shuttersock
REKLAMA
REKLAMA
Zupy cieszą się niezwykłą popularnością i robimy je przy każdej możliwej okazji. Ta szczególnie przypadnie ci do gustu, bo wyróżnia się smakiem i aromatem. Zupa gyros to kulinarne doświadczenie, które łączy w sobie intensywność przypraw, delikatność mięsa oraz świeżość warzyw.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa gulaszowa
Zrobienie takiej potrawy jest naprawdę proste i nie wymaga szczególnych umiejętności. Jeśli obawiasz się, że może nie wyjść, zapewniamy, że na pewno się uda!
Przepis na zupę gyros
Składniki:
1 papryka czerwona,
1 papryka żółta,
2 piersi z kurczaka,
1 litr bulionu,
700 ml passaty pomidorowej,
pół cebuli,
sok z połówki cytryny,
2 ząbki czosnku,
puszka kukurydzy,
7 g koncentratu pomidorowego,
3 g przyprawy gyros,
pieprz,
sól,
15 ml oliwy z oliwek,
2 g suszonej bazylii,
250 g mascarpone,
pieprz cayenne (ilość zależy od pożądanego poziomu ostrości).
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrój w kostkę i umieść w większej misce.
Dolej do niego oliwę, sok z cytryny, a także wsyp przyprawę gyros, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
Cebulę obierz, przekrój na pół i jedną część posiekaj w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż warzywo do uzyskania lekko złotego koloru. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Papryki pokrój w paseczki i dodaj do cebuli i czosnku. Całość podsmaż, a następnie umieść w garnku.
Na tej samej patelni, na której smażyły się warzywa, podsmaż kurczaka. Przełóż go do garnka, bez zbędnego tłuszczu.
Do składników dodaj odsączoną z wody kukurydzę z puszki, koncentrat pomidorowy i passatę. Zalej wszystko bulionem i gotuj na średnim ogniu.
Na koniec dodaj serek mascarpone i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem.