-
Haps
-
Jak przygotować
- Dostałam ten przepis od przyjaciółki i zabrakło mi słów. Zawartość garnka zniknęła w 5 minut
Dostałam ten przepis od przyjaciółki i zabrakło mi słów. Zawartość garnka zniknęła w 5 minut
Pomidorowa i ogórkowa poszły w moim domu w odstawkę, gdy tylko poznałam ten przepis. Jest zaskakująco prosty, a aromat rozchodzi się po całym bloku. Zrób tę zupę na dzisiejszy obiad i zobacz, jak znika z misek.
Zupy cieszą się niezwykłą popularnością i robimy je przy każdej możliwej okazji. Ta szczególnie przypadnie ci do gustu, bo wyróżnia się smakiem i aromatem. Zupa gyros to kulinarne doświadczenie, które łączy w sobie intensywność przypraw, delikatność mięsa oraz świeżość warzyw.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa
Zrobienie takiej potrawy jest naprawdę proste i nie wymaga szczególnych umiejętności. Jeśli obawiasz się, że może nie wyjść, zapewniamy, że na pewno się uda!
Przepis na zupę gyros
Składniki:
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 litr bulionu,
- 700 ml passaty pomidorowej,
- pół cebuli,
- sok z połówki cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka kukurydzy,
- 7 g koncentratu pomidorowego,
- 3 g przyprawy gyros,
- pieprz,
- sól,
- 15 ml oliwy z oliwek,
- 2 g suszonej bazylii,
- 250 g mascarpone,
- pieprz cayenne (ilość zależy od pożądanego poziomu ostrości).
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w kostkę i umieść w większej misce.
- Dolej do niego oliwę, sok z cytryny, a także wsyp przyprawę gyros, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Cebulę obierz, przekrój na pół i jedną część posiekaj w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż warzywo do uzyskania lekko złotego koloru. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Papryki pokrój w paseczki i dodaj do cebuli i czosnku. Całość podsmaż, a następnie umieść w garnku.
- Na tej samej patelni, na której smażyły się warzywa, podsmaż kurczaka. Przełóż go do garnka, bez zbędnego tłuszczu.
- Do składników dodaj odsączoną z wody kukurydzę z puszki, koncentrat pomidorowy i passatę. Zalej wszystko bulionem i gotuj na średnim ogniu.
- Na koniec dodaj serek mascarpone i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem.