Dostałam ten przepis od przyjaciółki i zabrakło mi słów. Zawartość garnka zniknęła w 5 minut

Pomidorowa i ogórkowa poszła w moim domu w odstawkę, gdy tylko poznałam ten przepis. Jest zaskakująco prosty, a aromat rozchodzi się po wszystkich sąsiadach. Zrób ją na dzisiejszy obiad i zobacz, jak znika z misek.

Zupy cieszą się niezwykłą popularnością i robimy je przy każdej możliwej okazji. Ta szczególnie przypadnie ci do gustu, bo wyróżnia się smakiem i aromatem. Zupa gyros to kulinarne doświadczenie, które łączy w sobie intensywność przypraw, delikatność mięsa oraz świeżość warzyw.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Zrobienie takiej potrawy jest naprawdę proste i nie wymaga szczególnych umiejętności. Jeśli obawiasz się, że może nie wyjść, zapewniamy, że nie masz się czego bać. 

Przepis na zupę gyros

Składniki

  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 litr bulionu,
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • pół cebuli,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka kukurydzy,
  • 7 g koncentratu pomidorowego,
  • 3 g przyprawy gyros,
  • pieprz,
  • sól,
  • 15 ml oliwy z oliwek,
  • 2 g suszonej bazylii,
  • 250 g mascarpone,
  • pieprz cayenne (ilość zależy od pożądanego poziomu ostrości).

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka pokrój w kostkę i umieść w większej misce.
  2. Dolej do niego oliwę, sok z cytryny, a także wsyp przyprawę gyros, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
  3. Cebulę obierz, przekrój na pół i jedną część posiekaj w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż warzywo do uzyskania lekko złotego koloru. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Papryki pokrój w paseczki i dodaj do cebuli i czosnku. Całość podsmaż, a następnie umieść w garnku.
  5. Na tej samej patelni, na której smażyły się warzywa, podsmaż kurczaka. Przełóż go do garnka, bez zbędnego tłuszczu.
  6. Do składników dodaj odsączoną z wody kukurydzę z puszki, koncentrat pomidorowy i passatę. Zalej wszystko bulionem i gotuj na średnim ogniu.
  7. Na koniec dodaj serek mascarpone i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem.
Co najchętniej wybierzesz w wersji gyros?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.