Nie obejrzysz się, a już ich nie będzie. Na śniadanie podawaj jajka tylko w takim wydaniu

Jajka to najczęstszy wybór, gdy chcemy przygotować śniadanie. Łączyć je można z różnymi dodatkami i zawsze mamy pewność, że nam wyjdą. O tych jajkach jeszcze nie wszyscy wiedzą, a są świetną propozycją o poranku. Wystarczy je ugotować i polać tym sosem.

Jajka po benedyktyńsku to danie śniadaniowe, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem. To kompozycja, w której na delikatnym jajku góruje kremowy sos holenderski, a całość ozdobiona jest różnorodnymi dodatkami, jak szpinak, szynka czy awokado. Ta potrawa może spokojnie pojawić się na codziennym śniadaniu lub jako przekąska świąteczna.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Przygotowanie jajek po benedyktyńsku może wydawać się skomplikowane, ale z odpowiednimi wskazówkami stanie się przyjemnością. Poniżej znajdziesz jasny przepis, który pokaże, jak powinno się je robić.

Przepis na jajka po benedyktyńsku

Składniki

  • 6 jajek,
  • 3 bułki kajzerki,
  • 6 plasterków ulubionej szynki,
  • łyżka octu winnego,
  • 4 żółtka,
  • 100 g masła,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Na samym początku przygotuj sos. Żółtka umieść w rondelku i za pomocą trzepaczki ubij na puszystą konsystencję. Następnie podgrzej je na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj. Do żółtek dodaj masło i mieszaj do zagęszczenia. Na koniec dodaj 2 łyżki soku z cytryny i dopraw przyprawami, takimi jak pieprz i sól. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Teraz przygotuj jajka. Do rondelka wlej wodę oraz ocet winny. Doprowadź płyn do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Jajka wbijaj bezpośrednio do gorącej wody i gotuj przez około 4 minuty. Powinny być one ścięte z wierzchu i płynne w środku.
  3. Po przygotowaniu sosu i jajek czas na złożenie dania w całość. Bułki przetnij na pół i podgrzej je na patelni. Następnie wysmaruj masłem i ułóż na nich plastry szynki.
  4. Gotowe jajka przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw je do odsądzenia z nadmiaru wody. Później połóż je na szynce, a wierzch polej przygotowanym sosem. Opcjonalnie posyp całość posiekanym szczypiorkiem.
W jakiej formie jesz zazwyczaj jajka?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.