Połączyłam dwa warzywa, a teściowa wszystko skomentowała. "Nie rób już mielonych, nie będę ich jeść"

Kotlety pojawiają się przy prawie każdym drugim daniu. Jemy je zazwyczaj w mięsnej formie i każdy się nimi zachwyca. Ostatnio jednak usłyszałam, by ich nie robić. Poniższy przepis spowodował, że nikt już nie chce ich jeść.

Kotlety w moim domu to nieodłączny element obiadów. Nic dziwnego, ponieważ pasują do każdego posiłku, a do tego są smaczne i soczyste. Można je wykonać z różnego mięsa i każdy znajdzie coś dla siebie. Najpopularniejsze to oczywiście mielone i schabowe, a także te zrobione z mięsa drobiowego. Ostatnio jednak usłyszałam, że mam ich już nie robić. Teściowa przy obiedzie powiedziała:

Nie rób już mielonych, bo nie będę ich jeść. Te kotlety są dużo lepsze i lżejsze, je rób częściej.
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Po tych słowach zaniemówiłam. Nie spodziewałam się, że kotlety z kalafiora i pieczarek zrobią taką furorę na stole. Okazało się, że zdeklasowały wszystko inne i rodzina chce jeść tylko je. Podaje je z ziemniakami i surówką, a także z dodatkiem domowego sosu koperkowego.

Przepis na kotlety z kalafiora i pieczarek

Składniki

  • główka kalafiora,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 jajka,
  • duża cebula,
  • 100 g bułki tartej,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Kalafior dokładnie przemyj i podziel na różyczki. Włóż go do garnka z osoloną wodą i gotuj przez kilka minut do miękkości. Po tym czasie wyjmij go z wody i pozostaw do ostudzenia.
  2. Pieczarki umyj i obierz. Pokrój je w cienkie plastry, cebulę również obierz i poszatkuj na drobno. Oba warzywa wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmażaj przez kilka minut do zarumienienia. Na sam koniec dopraw całość solą i pieprzem. 
  3. Ugotowanego kalafiora rozgnieć widelcem i umieść go w misce. Dodaj do niego jajka, pieczarki wraz z cebulą, natkę pietruszki, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita masa.
  4. Z tak przygotowanej masy uformuj kotleciki, które następnie smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  5. Tak przygotowane kotlety można podawać jako przystawkę lub danie główne, łącząc ugotowanymi ziemniakami i surówką.
Jakie kotlety najczęściej robisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.