-
Haps
-
Jak przygotować
- Pachnie tak, że sąsiedzi będą pukać do twoich drzwi. Przebija wszystkie polskie zupy
Pachnie tak, że sąsiedzi będą pukać do twoich drzwi. Przebija wszystkie polskie zupy
Kuchnia świata jest bardzo ciekawa i coraz częściej po nią sięgamy. Postanawiamy więc robić mięso na wiele różnych sposobów, desery, a także zabieramy się za zupy. Zdaniem niektórych, nic nie przebija naszych polskich dań, ale ta potrawa może to zmienić. Czuć ją na całe osiedle i przyciąga do siebie wyglądem.
Dania tajskie to nie tylko bogactwo smaku, ale także aromatu. W tajskiej kuchni można zasmakować różnych połączeń smakowych, nawet tych nieoczywistych. Przede wszystkim można w niej znaleźć mleczko kokosowe oraz charakterystyczne przyprawy, takie jak trawa cytrynowa, czy tajska bazylia. Oprócz tego nie może zabraknąć chudego mięsa, a także całej gamy kolorowych warzyw. Ta zupa ma w sobie to wszystko i dlatego jest tak bardzo lubiana.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Na pierwszy rzut oka samodzielne przygotowanie zupy tajskiej może wydawać się trudne. Jednak gdy zagłębisz się w przepis, zobaczysz, że nie ma w tym nic skomplikowanego. Zaopatrz się w potrzebne składniki i zrób ją przy najbliższej okazji.
Przepis na zupę tajską z kurczakiem
Składniki
- 1,5 litra bulionu,
- 300 g piersi z kurczaka,
- 120 g makaronu ryżowego,
- duża marchewka,
- czerwona papryka,
- pół cebuli,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- puszka mleczka kokosowego,
- łyżeczka sosu sojowego
- kawałek świeżego imbiru,
- garść pieczarek,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka czerwonej pasty curry.
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i usmaż na nim drobno posiekany czosnek, pokrojoną cebulę, starty imbir, pokrojoną w paski paprykę, obraną i startą na dużych oczkach marchewkę i pieczarki pokrojone w plastry. Składniki smaż przez kilka chwil do zarumienienia.
- Bulion przelej do garnka, ustaw go na średnim ogniu i dodaj pastę curry. Wlej również sos sojowy i dokładnie zamieszaj.
- Po kilku minutach wlej do garnka mleczko kokosowe, a także wrzuć podsmażone warzywa. Zamieszaj i gotuj przez około 5 minut.
- W tym czasie przygotuj kurczaka. Oczyść go i pokrój w kostkę, a następnie obsyp ulubionymi przyprawami.
- Tak przygotowane mięso wrzuć do garnka i zamieszaj. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez następne 15-20 minut. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podawaj go z zupą. Smacznego!