Pachnie tak, że sąsiedzi będą pukać do twoich drzwi. Przebija wszystkie polskie zupy

Kuchnia świata jest bardzo ciekawa i coraz częściej po nią sięgamy. Postanawiamy więc robić mięso na wiele różnych sposobów, desery, a także zabieramy się za zupy. Zdaniem niektórych, nic nie przebija naszych polskich dań, ale ta potrawa może to zmienić. Czuć ją na całe osiedle i przyciąga do siebie wyglądem.

Dania tajskie to nie tylko bogactwo smaku, ale także aromatu. W tajskiej kuchni można zasmakować różnych połączeń smakowych, nawet tych nieoczywistych. Przede wszystkim można w niej znaleźć mleczko kokosowe oraz charakterystyczne przyprawy, takie jak trawa cytrynowa, czy tajska bazylia. Oprócz tego nie może zabraknąć chudego mięsa, a także całej gamy kolorowych warzyw. Ta zupa ma w sobie to wszystko i dlatego jest tak bardzo lubiana.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Na pierwszy rzut oka samodzielne przygotowanie zupy tajskiej może wydawać się trudne. Jednak gdy zagłębisz się w przepis, zobaczysz, że nie ma w tym nic skomplikowanego. Zaopatrz się w potrzebne składniki i zrób ją przy najbliższej okazji.

Przepis na zupę tajską z kurczakiem

Składniki

  • 1,5 litra bulionu,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 120 g makaronu ryżowego,
  • duża marchewka,
  • czerwona papryka,
  • pół cebuli,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • puszka mleczka kokosowego,
  • łyżeczka sosu sojowego
  • kawałek świeżego imbiru,
  • garść pieczarek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka czerwonej pasty curry.

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i usmaż na nim drobno posiekany czosnek, pokrojoną cebulę, starty imbir, pokrojoną w paski paprykę, obraną i startą na dużych oczkach marchewkę i pieczarki pokrojone w plastry. Składniki smaż przez kilka chwil do zarumienienia.
  2. Bulion przelej do garnka, ustaw go na średnim ogniu i dodaj pastę curry. Wlej również sos sojowy i dokładnie zamieszaj.
  3. Po kilku minutach wlej do garnka mleczko kokosowe, a także wrzuć podsmażone warzywa. Zamieszaj i gotuj przez około 5 minut.
  4. W tym czasie przygotuj kurczaka. Oczyść go i pokrój w kostkę, a następnie obsyp ulubionymi przyprawami.
  5. Tak przygotowane mięso wrzuć do garnka i zamieszaj. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez następne 15-20 minut. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podawaj go z zupą. Smacznego!
Jadłeś kiedyś zupę tajską?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.