Kuchnia świata jest bardzo ciekawa i coraz częściej po nią sięgamy. Postanawiamy więc robić mięso na wiele różnych sposobów, desery, a także zabieramy się za zupy. Zdaniem niektórych, nic nie przebija naszych polskich dań, ale ta potrawa może to zmienić. Czuć ją na całe osiedle i przyciąga do siebie wyglądem.
jutamas/shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Dania tajskie to nie tylko bogactwo smaku, ale także aromatu. W tajskiej kuchni można zasmakować różnych połączeń smakowych, nawet tych nieoczywistych. Przede wszystkim można w niej znaleźć mleczko kokosowe oraz charakterystyczne przyprawy, takie jak trawa cytrynowa, czy tajska bazylia. Oprócz tego nie może zabraknąć chudego mięsa, a także całej gamy kolorowych warzyw. Ta zupa ma w sobie to wszystko i dlatego jest tak bardzo lubiana.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Na pierwszy rzut oka samodzielne przygotowanie zupy tajskiej może wydawać się trudne. Jednak gdy zagłębisz się w przepis, zobaczysz, że nie ma w tym nic skomplikowanego. Zaopatrz się w potrzebne składniki i zrób ją przy najbliższej okazji.
Przepis na zupę tajską z kurczakiem
Składniki
1,5 litra bulionu,
300 g piersi z kurczaka,
120 g makaronu ryżowego,
duża marchewka,
czerwona papryka,
pół cebuli,
łyżeczka oleju kokosowego,
puszka mleczka kokosowego,
łyżeczka sosu sojowego
kawałek świeżego imbiru,
garść pieczarek,
4 ząbki czosnku,
łyżka czerwonej pasty curry.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i usmaż na nim drobno posiekany czosnek, pokrojoną cebulę, starty imbir, pokrojoną w paski paprykę, obraną i startą na dużych oczkach marchewkę i pieczarki pokrojone w plastry. Składniki smaż przez kilka chwil do zarumienienia.
Bulion przelej do garnka, ustaw go na średnim ogniu i dodaj pastę curry. Wlej również sos sojowy i dokładnie zamieszaj.
Po kilku minutach wlej do garnka mleczko kokosowe, a także wrzuć podsmażone warzywa. Zamieszaj i gotuj przez około 5 minut.
W tym czasie przygotuj kurczaka. Oczyść go i pokrój w kostkę, a następnie obsyp ulubionymi przyprawami.
Tak przygotowane mięso wrzuć do garnka i zamieszaj. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez następne 15-20 minut. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podawaj go z zupą. Smacznego!