-
Haps
-
Jak przygotować
- Kup główkę i wypełnij ją mięsem. Po wypieczeniu wychodzi obiad lepszy od kotletów
Kup główkę i wypełnij ją mięsem. Po wypieczeniu wychodzi obiad lepszy od kotletów
Wiele osób ciągle poszukuje przepisów na obiady, które ich zaskoczą. Mają oni już zdecydowanie dość klasycznych kotletów, zup i zapiekanek. Na szczęście nie musimy się ograniczać w kuchni i możemy w niej eksperymentować każdego dnia. Jeśli więc szukasz czegoś oryginalnego, zdecydowanie musisz sprawdzić ten przepis.
Niektóre pomysły na dania mogą być dla nas na pierwszy rzut oka za bardzo oryginalne. Właśnie wtedy nie decydujemy się na ich zrobienie, tylko szukamy czegoś innego. W tym przypadku nie ma się co zastanawiać i z całego serca polecamy wykorzystać ten przepis. Łączy on w sobie wiele różnych smaków, które idealnie ze sobą współgrają. To właśnie ta mieszanka tworzy danie obiadowe, które jest inne od wszystkich i w którym się zakochasz. Danie, które przedstawiamy to zapiekany kalafior z mięsem mielonym, który przed wypieczeniem jest oblany intensywnym sosem serowym. Tak przygotowaną potrawę dzieli się po wypieczeniu na porcje i podaje na gorąco.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Przepis na kalafior zapiekany z mięsem mielonym
Składniki
- główka kalafiora,
- 500 g mięsa mielonego,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- jajko,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos serowy
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka masła,
- 500 ml mleka,
- 150 g sera żółtego,
- pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania
- Kalafior oczyść i całą główkę włóż do osolonego wrzątku. Gotuj przez około 10 min. Po tym czasie odsącz go, pozostaw do wystudzenia, a następnie wytnij głąb.
- Mięso mielone wymieszaj z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, koncentratem, bułką tartą i przyprawami.
- Wyrobione mięso włóż do kalafiora, do miejsca, gdzie wcześniej znajdował się głąb. Faszerowanego kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego, które wcześniej zostało wysmarowane olejem.
- Teraz czas na przygotowanie sosu. Na patelni rozpuść masło i wsyp mąkę. Cały czas mieszając, dopilnuj, aby mąka się zrumieniła. Następnie wlewaj powoli mleko, mieszając całość za pomocą trzepaczki.
- Taką mieszankę zagotuj i przypraw pieprzem, a także gałką muszkatołową. Na sam koniec dodaj starty ser, a kiedy się rozpuści, zdejmij z ognia.
- Przygotowany sos wylej na kalafior i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 1,5 godziny. Gdyby zauważysz, że kalafior za bardzo się przypieka, przykryj go folią aluminiową. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Smacznego!