Posiekałam go i wymieszałam z tymi składnikami. Dzięki temu te kotlety wyszły lepiej niż mielone

Jak wiemy, kotlety są naszym ulubionym składnikiem, który podajemy do obiadu. W zależności od domu można je przyrządzić na wiele różnych sposobów, a każdy gospodarz ma swój unikatowy przepis na ten przysmak. Najczęściej wykonujemy kotlety mielone lub schabowe, jednak poznając ten przepis całkowicie zmienimy zdanie. Od dziś będziesz robić je najczęściej, a nie mają w sobie ani grama mięsa.

Rzadko kiedy spotykam się z tym, że do obiadu zostaje podany kotlet, który nie ma w sobie mięsa. Najczęściej robimy je właśnie ze schabu, kurczaka, indyka, a także zmielonych ich wersji. Takie wydają nam się najsmaczniejsze, ale okazuje się, że całkowicie coś je przebija. Gdy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis nie pomyślałam, że tak spodoba się moim bliskim. Teraz robię go najczęściej i czasem zapominam, że istnieje takie coś jak kotlet mielony.

Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!

Kotlety, o których jest mowa w tym artykule, zrobione są całkowicie z warzyw. Ich głównym składnikiem jest rozdrobniony i ugotowany kalafior, który połączony jest z cebulą, natką pietruszki, koperkiem, czosnkiem i innymi składnikami. Z przygotowanej masy formuje się zgrabne kotleciki i smaży je na złoto tak jak w przypadku mielonych. Świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami i domową mizerią. 

Przepis na kotlety z kalafiora

Składniki

  • główka dużego kalafiora,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • średnia cebula,
  • łyżka natki pietruszki,
  • łyżka koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szklanka bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kalafior podziel na mniejsze różyczki i dokładnie je opłucz. Następnie całość włóż do garnka, który wypełniony jest osoloną wodą. Ustaw na średnim ogniu i gotuj od momentu wrzenia przez około 10 minut. Po tym czasie warzywo odcedź i pozostaw do wystudzenia.
  2. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Pietruszkę i koperek przemyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Chłodny kalafior umieść w większej misce i rozdrób go za pomocą blendera. Jeśli nie posiadasz takiego sprzętu, możesz po prostu bardzo drobno go posiekać. Do takiego warzywa wbij jajka i wsyp mąkę. Dorzuć także pietruszkę, koperek, cebulę i czosnek. Przypraw masę solą i pieprzem według uznania. Dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  4. W głębokim talerzu rozsyp bułkę tartą. Z powstałej masy formuj kotleciki na kształt mielonych. Każdą część obtocz w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy tłuszcz stanie się odpowiednio ciepły, układaj na nim zgrabne kotlety. Smaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
  6. Gotowe wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: