Wyciągam wszystko z lodówki i wkładam do garnka. Wychodzi obiad, którego nikt nie odmawia

To danie każdy bardzo dobrze zna, ale zawsze jest odpowiednia pora by o nim przypomnieć. Sprawdza się zawsze gdy mamy pustkę w głowie i nie wiemy, co przyrządzić ze składników, które znajdują się w lodówce. To danie jest jednogarnkowe, dlatego nie pobrudzisz za bardzo kuchni. Możesz włożyć do niego cokolwiek chcesz, a i tak będzie zniewalać smakiem.

Leczo to danie, które smakuje wszystkim nawet tym, którzy nie przepadają za gęstymi zupami. Wykorzystuję ten przepis zawsze wtedy, gdy nie mam pomysłu na obiad. Dodatkowo idealnie sprawdzi się w sytuacji, kiedy mamy dużo składników, ale nie wiemy, jak je wykorzystać. Właśnie wtedy wrzuca się je do jednego garnka, miesza, gotuje i wychodzi z tego przepyszny obiad.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

W tej potrawie możesz naprawdę znaleźć wszystko. Zaczynając od kiełbasy i wędlin, a kończąc na cukinii, czy papryce. Taka mieszanka składników dopełniona jest bogatą ilością przypraw. Jeśli zrobisz jego odpowiednią ilość, możesz zapomnieć o gotowaniu na kilka najbliższych dni. 

Przepis na leczo

Składniki

  • 300 g swojskiej kiełbasy,
  • 300 g ulubionej wędliny,
  • duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 papryki w różnych kolorach,
  • 4 pomidory,
  • duża cukinia,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka cukru,
  • świeża natka pietruszki,
  • szklanka wody,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobne kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzej masło połączone z olejem. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj czosnek.
  2. Kiełbasę i wędlinę pokrój w kostkę i dorzuć do podsmażonych warzyw. Trzymaj całość na ogniu przez kilka minut.
  3. Wszystkie papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę, również pokrój. Cukinię przemyj, obierz i pokrój w talarki.
  4. Przygotowane składniki wrzuć na rozgrzaną patelnię i duś przez najbliższe kilka minut.
  5. Do całości wlej szklankę wody, podkręć ogień i pozostaw do ponownego duszenia. Pamiętaj jednak, by co jakiś czas wszystko mieszać.
  6. Na koniec dopraw danie oregano, słodką papryką, pieprzem, solą, cukrem, a także posiekaną natką pietruszki.
  7. Podawaj z pieczywem, ryżem, lub makaronem. Smacznego!
Więcej o: