Leczo to danie, które smakuje wszystkim nawet tym, którzy nie przepadają za gęstymi zupami. Wykorzystuję ten przepis zawsze wtedy, gdy nie mam pomysłu na obiad. Dodatkowo idealnie sprawdzi się w sytuacji, kiedy mamy dużo składników, ale nie wiemy, jak je wykorzystać. Właśnie wtedy wrzuca się je do jednego garnka, miesza, gotuje i wychodzi z tego przepyszny obiad.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
W tej potrawie możesz naprawdę znaleźć wszystko. Zaczynając od kiełbasy i wędlin, a kończąc na cukinii, czy papryce. Taka mieszanka składników dopełniona jest bogatą ilością przypraw. Jeśli zrobisz jego odpowiednią ilość, możesz zapomnieć o gotowaniu na kilka najbliższych dni.
Przepis na leczo
Składniki
- 300 g swojskiej kiełbasy,
- 300 g ulubionej wędliny,
- duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 papryki w różnych kolorach,
- 4 pomidory,
- duża cukinia,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka cukru,
- świeża natka pietruszki,
- szklanka wody,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobne kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzej masło połączone z olejem. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj czosnek.
- Kiełbasę i wędlinę pokrój w kostkę i dorzuć do podsmażonych warzyw. Trzymaj całość na ogniu przez kilka minut.
- Wszystkie papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę, również pokrój. Cukinię przemyj, obierz i pokrój w talarki.
- Przygotowane składniki wrzuć na rozgrzaną patelnię i duś przez najbliższe kilka minut.
- Do całości wlej szklankę wody, podkręć ogień i pozostaw do ponownego duszenia. Pamiętaj jednak, by co jakiś czas wszystko mieszać.
- Na koniec dopraw danie oregano, słodką papryką, pieprzem, solą, cukrem, a także posiekaną natką pietruszki.
- Podawaj z pieczywem, ryżem, lub makaronem. Smacznego!