• Link został skopiowany

Wyciągam wszystko z lodówki i wkładam do garnka. Wychodzi obiad, którego nikt nie odmawia

To danie każdy bardzo dobrze zna, ale zawsze jest odpowiednia pora by o nim przypomnieć. Sprawdza się zawsze gdy mamy pustkę w głowie i nie wiemy, co przyrządzić ze składników, które znajdują się w lodówce. To danie jest jednogarnkowe, dlatego nie pobrudzisz za bardzo kuchni. Możesz włożyć do niego cokolwiek chcesz, a i tak będzie zniewalać smakiem.
Leczo do słoików
fot. grzejan / shutterstock.com

Leczo to danie, które smakuje wszystkim nawet tym, którzy nie przepadają za gęstymi zupami. Wykorzystuję ten przepis zawsze wtedy, gdy nie mam pomysłu na obiad. Dodatkowo idealnie sprawdzi się w sytuacji, kiedy mamy dużo składników, ale nie wiemy, jak je wykorzystać. Właśnie wtedy wrzuca się je do jednego garnka, miesza, gotuje i wychodzi z tego przepyszny obiad.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

W tej potrawie możesz naprawdę znaleźć wszystko. Zaczynając od kiełbasy i wędlin, a kończąc na cukinii, czy papryce. Taka mieszanka składników dopełniona jest bogatą ilością przypraw. Jeśli zrobisz jego odpowiednią ilość, możesz zapomnieć o gotowaniu na kilka najbliższych dni. 

Przepis na leczo

Składniki

  • 300 g swojskiej kiełbasy,
  • 300 g ulubionej wędliny,
  • duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 papryki w różnych kolorach,
  • 4 pomidory,
  • duża cukinia,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka cukru,
  • świeża natka pietruszki,
  • szklanka wody,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobne kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzej masło połączone z olejem. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj czosnek.
  2. Kiełbasę i wędlinę pokrój w kostkę i dorzuć do podsmażonych warzyw. Trzymaj całość na ogniu przez kilka minut.
  3. Wszystkie papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę, również pokrój. Cukinię przemyj, obierz i pokrój w talarki.
  4. Przygotowane składniki wrzuć na rozgrzaną patelnię i duś przez najbliższe kilka minut.
  5. Do całości wlej szklankę wody, podkręć ogień i pozostaw do ponownego duszenia. Pamiętaj jednak, by co jakiś czas wszystko mieszać.
  6. Na koniec dopraw danie oregano, słodką papryką, pieprzem, solą, cukrem, a także posiekaną natką pietruszki.
  7. Podawaj z pieczywem, ryżem, lub makaronem. Smacznego!
Więcej o: