-
Haps
-
Jak przygotować
- Obiad znika błyskawicznie, gdy podaję te kotlety. To nie są wcale zwykłe mielone
Obiad znika błyskawicznie, gdy podaję te kotlety. To nie są wcale zwykłe mielone
Kotlety mielone to bardzo znany klasyk, który potrafi wprawić nas w dobry nastrój. Odpowiednio zrobione są naprawdę soczyste i przede wszystkim pełne smaku. Poznałam niedawno przepis, który wzbogaca ich smak i sprawia, że są bardziej sycące. Wystarczy dodać do masy jeden składnik.
Przepis na kotlety mielone nie jest dla nikogo nowością, ani żadnym wielkim zaskoczeniem. Od lat wiemy, jak je przygotować i robimy je w domowym zaciszu do wielu obiadów. Zazwyczaj podajemy je z ugotowanymi ziemniakami i surówką, ci, którzy uwielbiają buraki, serwują je zamiast sałatek, w zasmażanej wersji. Jednak nawet tak klasyczny smak można jeszcze bardziej podkręcić i wzbogacić go o nowe aromaty. Okazuje się, że nie jest to takie trudne, wystarczy umieścić w masie mięsnej jeden dodatek.
Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]
Kotlety mielone z tego przepisu wyróżniają się na tle innych podobnych receptur. Pomimo że wszystko wygląda tak jak w tradycyjnym przepisie, jeden składnik wyjątkowo zaskakuje. Jest nim ryż, który uprzednio trzeba ugotować. Dodaje się go do mięsnej masy i to właśnie on wzbogaca jej smak, a także sprawia, że kotlety są bardziej sycące. Dla jeszcze ciekawszego efektu biały ryż można ugotować wraz z kostką rosołową lub innymi przyprawami. Dodany w takiej formie jest ciekawym dodatkiem do klasycznego dania.
Przepis na kotlety mielone z ryżem
Składniki
- 500 g białego ryżu,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka bułki tartej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Ryż dokładnie opłucz i umieść w garnuszku z osoloną wodą. Gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw do wystudzenia.
- Cebulę obierz z łupin i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Powinno się ono lekki zarumienić.
- Mięso mielone umieść w misce, dodaj do niego ryż i podsmażoną cebulkę. Wrzuć także przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Całość dokładnie wyrób i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
- Z tak przygotowanego mięsnego farszu, formuj kotlety na kształt klasycznych mielonych. Każdy z nich powinien zostać obtoczony w bułce tartej i wysmażony na brązowy kolor na rozgrzanym oleju. Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie są serwowane z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami.