Obiad znika błyskawicznie, gdy podaję te kotlety. To nie są wcale zwykłe mielone

Kotlety mielone to bardzo znany klasyk, który potrafi wprawić nas w dobry nastrój. Odpowiednio zrobione są naprawdę soczyste i przede wszystkim pełne smaku. Poznałam niedawno przepis, który wzbogaca ich smak i sprawia, że są bardziej sycące. Wystarczy dodać do masy jeden składnik.

Przepis na kotlety mielone nie jest dla nikogo nowością, ani żadnym wielkim zaskoczeniem. Od lat wiemy, jak je przygotować i robimy je w domowym zaciszu do wielu obiadów. Zazwyczaj podajemy je z ugotowanymi ziemniakami i surówką, ci, którzy uwielbiają buraki, serwują je zamiast sałatek, w zasmażanej wersji. Jednak nawet tak klasyczny smak można jeszcze bardziej podkręcić i wzbogacić go o nowe aromaty. Okazuje się, że nie jest to takie trudne, wystarczy umieścić w masie mięsnej jeden dodatek.

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Kotlety mielone z tego przepisu wyróżniają się na tle innych podobnych receptur. Pomimo że wszystko wygląda tak jak w tradycyjnym przepisie, jeden składnik wyjątkowo zaskakuje. Jest nim ryż, który uprzednio trzeba ugotować. Dodaje się go do mięsnej masy i to właśnie on wzbogaca jej smak, a także sprawia, że kotlety są bardziej sycące. Dla jeszcze ciekawszego efektu biały ryż można ugotować wraz z kostką rosołową lub innymi przyprawami.  Dodany w takiej formie jest ciekawym dodatkiem do klasycznego dania. 

Przepis na kotlety mielone z ryżem

Składniki

  • 500 g białego ryżu,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ryż dokładnie opłucz i umieść w garnuszku z osoloną wodą. Gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw do wystudzenia.
  2. Cebulę obierz z łupin i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Powinno się ono lekki zarumienić.
  3. Mięso mielone umieść w misce, dodaj do niego ryż i podsmażoną cebulkę. Wrzuć także przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Całość dokładnie wyrób i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
  4. Z tak przygotowanego mięsnego farszu, formuj kotlety na kształt klasycznych mielonych. Każdy z nich powinien zostać obtoczony w bułce tartej i wysmażony na brązowy kolor na rozgrzanym oleju. Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie są serwowane z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami.
Więcej o: