• Link został skopiowany

Zamiast rosołu, podaj dziś tę zupę. Wrzuć 250 g tego składnika, a całkowicie zmieni smak

Niedzielny obiad rządzi się własnymi prawami. W niejednym domu serwuje się w ten dzień rosół, a zaraz po nim soczyste kotlety schabowe z ziemniakami i surówką. Tym razem na pierwsze danie podaj coś innego, co wywoła wielkie emocje u rodziny. Wystarczy, że do bulionu wrzucisz ten składnik, a całkowicie zmieni smak.
Zupa serowa
Fot. Shutterstock, BGSmith

W domu mojej babci co tydzień można zasmakować aromatycznego bulionu z makaronem. Zrobiła się już z tego mała tradycja i mało kto wyobraża sobie ten dzień bez tego dania. Jeśli u ciebie jest podobnie, ale chciałbyś chociaż raz zaskoczyć czymś najbliższym, o mamy coś specjalnego. Ta potrawa powali na kolana każdego, kto jej spróbuje. Aby tak się stało, wystarczy do bulionu wrzucić 250 g tego składnika. Od razu zrobi się bardziej kremowy, a jego smak bardziej wyrazisty.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Składnikiem, o którym jest mowa, jest śmietankowy serek topiony. Wrzucenie go do gorącego bulionu może naprawdę zdziałać cuda, ponieważ zupa dzięki niemu staje się ciekawsze. Przepis ten możesz wykorzystać w niedzielę lub w poniedziałek, by pozostały z poprzedniego dnia rosół się nie zmarnował. 

Przepis na serową zupę krem

Składniki

  • 1 litr bulionu,
  • 250 g śmietankowego serka topionego,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • garść posiekanej cebuli dymki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • ilość grzanek według uznania.

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego posiekaną na drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa smaż do lekkiego zarumienienia i zdejmij z palnika.
  2. Do średniego garnka wlej bulion i podgrzej go na średnim ogniu. Gdy będzie lekko wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj do niego podzielony na mniejsze kawałki serek topiony. Dokładnie zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia.
  3. Gdy bulion chwilę się podgrzeje, dodaj do niego podsmażoną cebulkę wraz z czosnkiem. Dopraw całość solą i pieprzem, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu.
  4. Na koniec obsyp wierzch dymką i posiekaną pietruszką. Podczas serwowania dodaj do zupy grzanki. Możesz je zrobić z chleba pokrojonego w kostkę i wysmażonego na maśle.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: