Niedzielny obiad rządzi się własnymi prawami. W niejednym domu serwuje się w ten dzień rosół, a zaraz po nim soczyste kotlety schabowe z ziemniakami i surówką. Tym razem na pierwsze danie podaj coś innego, co wywoła wielkie emocje u rodziny. Wystarczy, że do bulionu wrzucisz ten składnik, a całkowicie zmieni smak.
Fot. Shutterstock, BGSmith
REKLAMA
REKLAMA
W domu mojej babci co tydzień można zasmakować aromatycznego bulionu z makaronem. Zrobiła się już z tego mała tradycja i mało kto wyobraża sobie ten dzień bez tego dania. Jeśli u ciebie jest podobnie, ale chciałbyś chociaż raz zaskoczyć czymś najbliższym, o mamy coś specjalnego. Ta potrawa powali na kolana każdego, kto jej spróbuje. Aby tak się stało, wystarczy do bulionu wrzucić 250 g tego składnika. Od razu zrobi się bardziej kremowy, a jego smak bardziej wyrazisty.
REKLAMA
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie
Składnikiem, o którym jest mowa, jest śmietankowy serek topiony. Wrzucenie go do gorącego bulionu może naprawdę zdziałać cuda, ponieważ zupa dzięki niemu staje się ciekawsze. Przepis ten możesz wykorzystać w niedzielę lub w poniedziałek, by pozostały z poprzedniego dnia rosół się nie zmarnował.
Przepis na serową zupę krem
Składniki
1 litr bulionu,
250 g śmietankowego serka topionego,
2 niewielkie cebule,
2 ząbki czosnku,
garść posiekanej natki pietruszki,
garść posiekanej cebuli dymki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
ilość grzanek według uznania.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego posiekaną na drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa smaż do lekkiego zarumienienia i zdejmij z palnika.
Do średniego garnka wlej bulion i podgrzej go na średnim ogniu. Gdy będzie lekko wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj do niego podzielony na mniejsze kawałki serek topiony. Dokładnie zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia.
Gdy bulion chwilę się podgrzeje, dodaj do niego podsmażoną cebulkę wraz z czosnkiem. Dopraw całość solą i pieprzem, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu.
Na koniec obsyp wierzch dymką i posiekaną pietruszką. Podczas serwowania dodaj do zupy grzanki. Możesz je zrobić z chleba pokrojonego w kostkę i wysmażonego na maśle.