To szybki i łatwy obiad z kurczakiem. Nie trzeba być kulinarnym mistrzem, żeby zrobić tak pyszne sznycelki drobiowe, a przepis mam od pani Jadzi. Pani Jadzia jest kucharką z niemal czterdziestoletnim stażem (pozdrawiam ciocię) i gotuje na wiejskich weselach i komuniach. Jej sznycelki są słynne w całym powiecie zwoleńskim. Panierka jest mistrzowska.
OnlyZoia /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Sznycelki drobiowe to fantastyczny pomysł na delikatnego i soczystego kurczaka w obłędnej panierce. Znudziły ci się wysuszone kotlety z kurczaka w panierce z bułki tartej, lub może chcesz zaskoczyć swoich bliskich (i siebie też) czymś naprawdę wyjątkowym? Zamiast tradycyjnej panierki, zrób gęste ciasto. Tylko nie zapomnij o suszonej cebuli - to ona nada kotlecikom niesamowitego aromatu.
REKLAMA
Zobacz wideo Założę się, że mnóstwo osób tego nie wie
Przepis na obiad z kurczakiem - delikatne sznycelki
Mięso oczyść z błonek i pokrój na dość cienkie plastry. Możesz zrobić to w poprzek lub pod skosem. Jeśli w jakimś miejscu mięso było za grubo pokrojone, delikatnie rozgnieć je pięścią.
Każdy plaster mięsa dopraw z obu stron solą oraz pieprzem i dokładnie wmasuj przyprawy.
Do miski wlej mleko, dodaj jajko, majonez, musztardę i mąkę. Całość zmiksuj na gładkie, jednak dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
Do ciasta dodaj łyżkę suszonej cebuli i tymianek. Ponownie wymieszaj i zanurz w nim każdy kawałek kurczaka. Ciasto powinno dokładnie otulać mięso.
Na patelni porządnie rozgrzej dość sporo tłuszczu. Kiedy będzie gorący, kładź na nim sznycelki w cieście i smaż, aż z obu stron będą złote i chrupiące.
Takie sznycelki są hitem podczas wesel, komunii i innych rodzinnych spotkań. Zamiast mąki pszennej możesz użyć także mąki kukurydzianej. Ta wersja także będzie bardzo smaczna.