-
Haps
-
Jak przygotować
- Obiad z kurczakiem to nie tylko pałki. Te sznycelki robi znajoma kucharka - panierka jest najlepsza
Obiad z kurczakiem to nie tylko pałki. Te sznycelki robi znajoma kucharka - panierka jest najlepsza
To szybki i łatwy obiad z kurczakiem. Nie trzeba być kulinarnym mistrzem, żeby zrobić tak pyszne sznycelki drobiowe, a przepis mam od pani Jadzi. Pani Jadzia jest kucharką z niemal czterdziestoletnim stażem (pozdrawiam ciocię) i gotuje na wiejskich weselach i komuniach. Jej sznycelki są słynne w całym powiecie zwoleńskim. Panierka jest mistrzowska.
Sznycelki drobiowe to fantastyczny pomysł na delikatnego i soczystego kurczaka w obłędnej panierce. Znudziły ci się wysuszone kotlety z kurczaka w panierce z bułki tartej, lub może chcesz zaskoczyć swoich bliskich (i siebie też) czymś naprawdę wyjątkowym? Zamiast tradycyjnej panierki, zrób gęste ciasto. Tylko nie zapomnij o suszonej cebuli - to ona nada kotlecikom niesamowitego aromatu.
Zobacz wideo Założę się, że mnóstwo osób tego nie wie
Najlepsze kotlety drobiowe. Soczyste jak nigdy
Składniki:
- ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka,
- pół szklanki mleka,
- 1 średnie jajko,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- mąka pszenna (ok. 1/3 szklanki),
- sól, pieprz, suszona cebula, odrobina suszonego tymianku,
- olej do smażenia.
Przepis na obiad z kurczakiem - delikatne sznycelki
- Mięso oczyść z błonek i pokrój na dość cienkie plastry. Możesz zrobić to w poprzek lub pod skosem. Jeśli w jakimś miejscu mięso było za grubo pokrojone, delikatnie rozgnieć je pięścią.
- Każdy plaster mięsa dopraw z obu stron solą oraz pieprzem i dokładnie wmasuj przyprawy.
- Do miski wlej mleko, dodaj jajko, majonez, musztardę i mąkę. Całość zmiksuj na gładkie, jednak dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
- Do ciasta dodaj łyżkę suszonej cebuli i tymianek. Ponownie wymieszaj i zanurz w nim każdy kawałek kurczaka. Ciasto powinno dokładnie otulać mięso.
- Na patelni porządnie rozgrzej dość sporo tłuszczu. Kiedy będzie gorący, kładź na nim sznycelki w cieście i smaż, aż z obu stron będą złote i chrupiące.
Takie sznycelki są hitem podczas wesel, komunii i innych rodzinnych spotkań. Zamiast mąki pszennej możesz użyć także mąki kukurydzianej. Ta wersja także będzie bardzo smaczna.