Placki z kalafiora przygotujemy znacznie szybciej niż placki ziemniaczane. Nie jest to jednak ich jedyny plus. Odpowiednio doprawione smakują wręcz rewelacyjnie i są nieco lżejsze niż placki z ziemniaków. Jak przygotować placki z kalafiora? Biegnij do sklepu po składniki.
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Placki z kalafiora - przepis. Domowy obiad bez mięsa, który zrobisz w mgnieniu oka
Z pewnością większość z nas do tej pory jadła kalafiora w postaci gotowanych różyczek polanych podsmażoną bułką tartą z masłem. Sama do niedawna myślałam, że nie ma nic lepszego. Okazuje się jednak, że placki kalafiorowe to zupełnie inny wymiar smaku tego warzywa. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste.
Składniki:
- około 200 gramów surowego kalafiora,
- 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej,
- pół łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 ząbki czosnku,
- pół małej cebuli,
- jajko,
- sól,
- pieprz,
- oliwa lub olej do smażenia.
Przepis na placki z kalafiora. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Kalafiora należy dokładnie umyć, by poznać się zanieczyszczeń, a następnie osuszyć i zetrzeć na drobno na tarce. Do miski ze startym kalafiorem dodać oba rodzaje mąki, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę, jajko i przyprawy, dokładnie wymieszać.
- Tłuszcz rozgrzewamy mocno na patelni. Porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz, a następnie smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Z czym podawać placki z kalafiora? Pomysłów jest wiele
Placki z kalafiora możemy jeść bez niczego, jednak warto wzbogacić ich smak odpowiednimi dodatkami. W moim domu często jemy je jak normalny obiad - z ziemniakami i surówką albo z frytkami i keczupem. Świetnie sprawdzi się też sos czosnkowy czy jogurtowy oraz inne surowe lub gotowane warzywa.