• Link został skopiowany

Przepis na gofry twojego życia. Zamiana jednego składnika sprawi, że będą najlepsze

Przepis na gofry jeszcze nigdy nie był tak pyszny. Jak zrobić gofry? Podobno każdy wie, ale nie każdy wie, jak zrobić je delikatne i mięciutkie. Mleko się nie przyda - inny składnik sprawdzi się dużo lepiej.
Co sprawia, że gofry są chrupiące?
fot. archiwum prywatne

Jeśli chodzi o gofry, to chyba wszystkim nam kojarzą się z wakacjami, kiedy chodziliśmy po rynkach miast, przechadzaliśmy się nadmorskimi deptakami lub przesiadywaliśmy w klimatycznych cukierniach. Gofry to smak beztroski i dlaczego znów mamy czekać do wakacji, by się nim cieszyć? Najlepsze gofry przecież można zrobić także w domu, a kluczem jest ciasto. Nie dodawaj mleka, zamiast tego użyj kefiru. Gofry będą bardziej puszyste, delikatne i bosko chrupiące na zewnątrz.

Zobacz wideo

Przepis na gofry - lepszych nie zjesz nawet nad morzem

Składniki:

  • 500 ml kefiru,
  • 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
  • 2 średnie jajka,
  • ok. 70 g masła (należy je roztopić),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody kuchennej,
  • szczypta soli,
  • ulubione dodatki do podania.

Jak zrobić gofry? Na kefirze wyjdą najlepsze

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki, zwłaszcza maślanka i jajka mają temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej wlej kefir, wbij jajka i dodaj cukier oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj.
  3. Mokre składniki przelej do składników sypkich i zmiksuj na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki.
  4. Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki masłem lub olejem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na pełnej mocy urządzenia. Podczas smażenia staraj się nie otwierać gofrownicy. Smażenie zwykle zajmuje od 3 do 4 minut.

Tak przygotowane gofry są idealne w każdym calu - mieciutkie i puszyste w środku, na zewnątrz przyjemnie chrupiące. Dodaj do nich bitą śmietanę z owocami, a ten smak przeniesie cię kilka miesięcy wstecz, wprost na wakacje.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: