Makaron ze szpinakiem to danie z realnym potencjałem na to, żeby stało się twoim ulubionym daniem obiadowym, kiedy masz mało czasu na gotowanie, lub zwyczajnie nie masz na to ochoty. Przepis na makaron ze szpinakiem jest tak prosty, że sama nie wiem, co mogę więcej o tym napisać. Najlepiej po prostu spróbuj i przekonaj się, że w kilkanaście minut możesz mieć obiad jak z restauracji.
Makaron na obiad. Ten ze szpinakiem skradnie twoje serce
Składniki:
- 300 g makaronu, najlepiej spaghetti lub tagliatelle,
- ok. 600 g świeżego szpinaku,
- 1 większa cebula,
- 200 g sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- kilka łyżek wody z gotowanego makaronu,
- dodatkowo pokrojona w kostkę większa pierś z kurczaka,
- sól, pieprz do smaku, opcjonalnie zioła prowansalskie.
Makaron ze szpinakiem - sposób wykonania:
- Jeśli używasz kurczaka, wcześniej go pokrój i zamarynuj w ulubionych przyprawach. Polecam zioła prowansalskie albo czosnek niedźwiedzi. Kiedy mięso już swoje odczeka, obsmaż je na niewielkiej ilości masła klarowanego albo innego tłuszczu.
- Makaron ugotuj al dente w dość dużej ilości wody z solą i odrobiną tłuszczu. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj resztę składników.
- Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, dodaj opłukany szpinak. Podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Następnie lekko osól i dodaj pieprz.
- Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do podduszonego szpinaku. Podduszaj całość, aż ser się rozpuści. Następnie dodaj makaron i kurczaka, jeśli go używasz. Całość dokładnie wymieszaj i jeśli uważasz, że sos jest za gęsty, dodaj odrobinę wody spod makaronu.
Taki makaron to dowód na to, że można zjeść smacznie i łatwo w domu. Zawsze robię ten przepis, kiedy nie mam pomysłu na obiad, a ochota na coś pysznego nie odpuszcza. Jednak żeby makaron ze szpinakiem smakował idealnie, trzeba wierzyć w to, że cały smak tkwi w prostocie. Nie ma co kombinować - to najłatwiejszy obiad świata.