Smaczniejsze od jajecznicy, prostsze od kanapek. Codziennie będziesz je jeść na śniadanie

Jeśli znudziły ci się kanapki, owsianki i jajecznica, to mamy coś wyjątkowego. To ta potrawa zaspokoi twój głód o poranku i napełni twój brzuch dobrociami. Robi się to tak szybko, że nawet nie poczujesz, że je przygotowujesz. Podawane na ciepło smakują obłędnie.

Śniadanie to tak ważny posiłek, że każdego dnia głowimy się, co możemy zrobić. Zazwyczaj dopada nas brak pomysłów, lub stawiamy na klasyczne smaki typu kanapki, tosty lub omlet. Chcę jednak pokazać, że nie trzeba jeść codziennie tego samego. Wystarczy wykazać się kreatywnością i zrobić potrawy, które są ciekawe nie tylko pod względem smaku, a także wyglądu. Jednym z takich smakołyków są muffiny podawane w sposób wytrawny.

Zobacz wideo Muffinki bananowo-owsiane. Dzieci ją pokochają

Ostatnio zastanawiałam się, jak mogę urozmaicić moje poranki. Pierwsze co przyszło mi do głowy to robienie śniadań, które dodadzą mojemu dniu nieco smaku. Zazwyczaj robiłam kanapki i omlety, ale kiedy poznałam ten przepis, to robię go prawie codziennie. Do wykonania go potrzebujesz tylko 6 składników. Muffiny, które z tego wychodzą, można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Łączyć je również można z domowymi sosami, dzięki którym są smaczniejsze i nie można powiedzieć, że są suche jak wiór.

Przepis na muffiny jajeczne

Składniki

  • 18 plastrów wędzonego boczku,
  • 40 g sera feta,
  • suszone pomidory w oleju,
  • 6 większych jajek,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania

  1. Suszone pomidory drobno posiekaj. Plastry boczku umieść w blaszce na muffiny i wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika. Podpiecz przez około 10 minut.
  2. Do podpieczonych kawałków mięsa wbij po jednym jajku. Następnie wierzch oprósz rozdrobnioną fetą i posiekanymi pomidorami. Całość ponownie wstaw do piekarnika na około 10-15 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika, pozostaw całość na chwilę do ostygnięcia i wyjmij muffiny. Podawaj z posiekanym, świeżym szczypiorkiem.
Muffiny na słodko, czy na słono?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.