Tego chleba nie musisz nawet wyrabiać. Robi się sam i potrzebuje całej nocy

Chęć zjedzenia świeżego pieczywa jest naprawdę duża, lecz nie wszyscy mają ochotę codziennie chodzić do piekarni. Jest na to jednak sposób i jest nim zrobienie chleba samodzielnie. Jednak nawet ta czynność nie zawsze jest dla nas zachęcająca. Właśnie dlatego powstał ten przepis, który jest banalnie prosty.

Jestem wielką fanką pieczywa i nie wyobrażam sobie bez niego życia. Miękkie i pełne smaku bułki lub równie smaczny chleb, musi pojawić się na mim stole. Takie smakołyki najlepiej smakują o poranku, gdy wysmarujemy je masłem lub serkiem śniadaniowym. Przez to, że tak lubię ten dodatek, marzy mi się, aby jeść go w ciepłej wersji, prosto z pieca. Niestety brak pobliskiej piekarni sprawia, że myślałam, że nie mam takiej możliwości. Wtedy poznałam ten przepis i wszystko się zmieniło.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Gdy chcesz zjeść świeże i ciepłe pieczywo z samego rana, nie musisz iść do sklepu lub piekarni. Wystarczy, że wieczór wcześniej przygotujesz ciasto z poniższego przepisu. Jest banalnie proste i nie wymaga wyrabiania, co skraca czas przygotowywania. 

Przepis na chleb nocny

Składniki

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki letniej wody,
  • łyżka oleju,
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży,
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej do większej miski. Dodaj do niej sól, kminek oraz suche drożdże.
  2. Wodę przegotuj i pozostaw do przestygnięcia. Następnie letni płyn wlej do składników i wymieszaj do połączenia.
  3. Tak przygotowaną masę przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc, na około 12 godzin.
  4. Po tym czasie foremkę na chleb wysmaruj niewielką ilością oleju i przełóż do niej wyrośniętą masę.
  5. Wierzch posmaruj niewielką ilością wody i przykryj kawałkiem papieru do pieczenia.
  6. Piekarnik rozgrzej do 220°C i piecz w nim chleb przez około 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmij papier i piecz przez następne 15 minut. Skórka powinna być złocista i chrupiąca.
  7. Po wypieczeniu wyjmij blachę i pozostaw wypiek do wystudzenia.
Więcej o: