-
Haps
-
Jak przygotować
- Tego chleba nie musisz nawet wyrabiać. Robi się sam i potrzebuje całej nocy
Tego chleba nie musisz nawet wyrabiać. Robi się sam i potrzebuje całej nocy
Chęć zjedzenia świeżego pieczywa jest naprawdę duża, lecz nie wszyscy mają ochotę codziennie chodzić do piekarni. Jest na to jednak sposób i jest nim zrobienie chleba samodzielnie. Jednak nawet ta czynność nie zawsze jest dla nas zachęcająca. Właśnie dlatego powstał ten przepis, który jest banalnie prosty.
Jestem wielką fanką pieczywa i nie wyobrażam sobie bez niego życia. Miękkie i pełne smaku bułki lub równie smaczny chleb, musi pojawić się na mim stole. Takie smakołyki najlepiej smakują o poranku, gdy wysmarujemy je masłem lub serkiem śniadaniowym. Przez to, że tak lubię ten dodatek, marzy mi się, aby jeść go w ciepłej wersji, prosto z pieca. Niestety brak pobliskiej piekarni sprawia, że myślałam, że nie mam takiej możliwości. Wtedy poznałam ten przepis i wszystko się zmieniło.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Gdy chcesz zjeść świeże i ciepłe pieczywo z samego rana, nie musisz iść do sklepu lub piekarni. Wystarczy, że wieczór wcześniej przygotujesz ciasto z poniższego przepisu. Jest banalnie proste i nie wymaga wyrabiania, co skraca czas przygotowywania.
Przepis na chleb nocny
Składniki
- pół kilo mąki pszennej,
- 1,5 szklanki letniej wody,
- łyżka oleju,
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży,
- łyżeczka kminku,
- łyżeczka soli.
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej do większej miski. Dodaj do niej sól, kminek oraz suche drożdże.
- Wodę przegotuj i pozostaw do przestygnięcia. Następnie letni płyn wlej do składników i wymieszaj do połączenia.
- Tak przygotowaną masę przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc, na około 12 godzin.
- Po tym czasie foremkę na chleb wysmaruj niewielką ilością oleju i przełóż do niej wyrośniętą masę.
- Wierzch posmaruj niewielką ilością wody i przykryj kawałkiem papieru do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 220°C i piecz w nim chleb przez około 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmij papier i piecz przez następne 15 minut. Skórka powinna być złocista i chrupiąca.
- Po wypieczeniu wyjmij blachę i pozostaw wypiek do wystudzenia.