Nudne śniadania i przekąski to już przeszłość, gdy tylko poznasz ten przepis. Dzięki niemu zapomnisz o kanapkach, zbyt suchej jajecznicy lub nudnej sałatce. Zamień to wszystko na to hiszpańskie danie, które bogate jest w ciekawy smak, a do tego jest banalnie proste. Dlaczego jest tak dobre? Bo łączy najlepsze dostępne produkty. Dzięki niemu zaczniesz dzień smacznie i pożywnie.
Zobacz wideo Przepis na domowy majonez
Jajka flamenco to specjał prosto z Andaluzji. Znajduje jednak swoje miejsce również na naszych polskich stołach. Co takiego jest w nich wyjątkowego, że warto je zrobić, a Hiszpanie jedzą je tak często? Połączenie mięsa, jajek i bogatej listy warzyw. Wszystko to zapieczone w piekarniku i podawane ze świeżym pieczywem sprawia, że nie chce się robić już niczego innego.
Przepis na jajka flamenco
Składniki
- 5 plastrów szynki parmeńskiej,
- 50 g chorizo,
- pół papryki czerwonej,
- pół papryki żółtej,
- średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka krojonych pomidorów,
- garść zielonej fasolki szparagowej,
- 50 g zielonego groszku,
- 4 jajka,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- oliwa.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojone warzywa. Na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość przez około 2 minuty.
- Na patelnię wrzuć groszek i fasolkę szparagową, wymieszaj. Wlej pomidory z puszki i podgotuj całość przez około 5 minut.
- W tym czasie pokrój chorizo na mniejsze kawałki, wrzuć je do reszty składników. To samo zrób z szynką parmeńską. Całość dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, wymieszaj do połączenia.
- Tak przygotowane produkty przenieś do naczynia żaroodpornego. W masie zrób cztery miejsca i wbij tam jajka. Naczynie włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 10 minut. Po wypieczeniu podawaj ze świeżym pieczywem.