Pożywne śniadanie lub przekąska na imprezę. Postawisz je i zostaną zjedzone w kilka sekund

Jajka są przez nas jedzone nie tylko podczas świąt Wielkanocnych. Lubimy je również podać na śniadanie i kolację i robimy to na wiele różnych sposobów. Dziś chcemy pokazać nowy przepis, którego zapewne nie znasz. Tego smaku trudno nie zapamiętać.

Nudne śniadania i przekąski to już przeszłość, gdy tylko poznasz ten przepis. Dzięki niemu zapomnisz o kanapkach, zbyt suchej jajecznicy lub nudnej sałatce. Zamień to wszystko na to hiszpańskie danie, które bogate jest w ciekawy smak, a do tego jest banalnie proste. Dlaczego jest tak dobre? Bo łączy najlepsze dostępne produkty. Dzięki niemu zaczniesz dzień smacznie i pożywnie.

Zobacz wideo Przepis na domowy majonez

Jajka flamenco to specjał prosto z Andaluzji. Znajduje jednak swoje miejsce również na naszych polskich stołach. Co takiego jest w nich wyjątkowego, że warto je zrobić, a Hiszpanie jedzą je tak często? Połączenie mięsa, jajek i bogatej listy warzyw. Wszystko to zapieczone w piekarniku i podawane ze świeżym pieczywem sprawia, że nie chce się robić już niczego innego.

Przepis na jajka flamenco

Składniki

  • 5 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 50 g chorizo,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół papryki żółtej,
  • średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • garść zielonej fasolki szparagowej,
  • 50 g zielonego groszku,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • oliwa.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojone warzywa. Na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość przez około 2 minuty.
  3. Na patelnię wrzuć groszek i fasolkę szparagową, wymieszaj. Wlej pomidory z puszki i podgotuj całość przez około 5 minut.
  4. W tym czasie pokrój chorizo na mniejsze kawałki, wrzuć je do reszty składników. To samo zrób z szynką parmeńską. Całość dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, wymieszaj do połączenia.
  5. Tak przygotowane produkty przenieś do naczynia żaroodpornego. W masie zrób cztery miejsca i wbij tam jajka. Naczynie włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 10 minut. Po wypieczeniu podawaj ze świeżym pieczywem.
Często robisz jajka na śniadanie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.