-
Haps
-
Jak przygotować
- Dodałam budyń do jajek i zrobiłam śniadanie. Będę je powtarzać codziennie przez najbliższe tygodnie
Dodałam budyń do jajek i zrobiłam śniadanie. Będę je powtarzać codziennie przez najbliższe tygodnie
Przyrządzanie śniadań nie jest czasochłonne, jednak największą trudność daje nam ich wymyślanie. Na szczęście możemy posiłkować się internetem, który podpowiada nam przepisy. Jeden z nich znajdziesz poniżej i zapewniam, że na pewno ci się spodoba.
Każdego dnia pewnie zastanawiasz się, co takiego możesz zjeść na śniadanie. Wybór jest naprawdę duży i nie zawsze potrafimy zdecydować się na jedną rzecz. Czasem nawet mamy pustkę w głowie i to ona sprawia, że nie wiemy, co możemy przyrządzić. Na ratunek przychodzą proste i smaczne przepisy, które robi się raz-dwa. Jeden z nich przedstawiam poniżej i to właśnie on skradł moje serce w ostatnich dniach.
Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na pyszne śniadanie, obiad i deser
Przepis na omlet budyniowy dostałam od znajomej, która zachwalała go od wielu tygodni. Na początku lenistwo wzięło górę i nie miałam ochoty go przyrządzić, ale gdy to zrobiłam, nie żałowałam ani sekundy. Robienie go to naprawdę chwila, a smakuje obłędnie. Jeśli więc jesteś fanem słodkich śniadań, to ta propozycja jest zdecydowanie dla ciebie. Taki omlet możesz podawać wysmarowany słodkim kremem czekoladowym lub posypany świeżymi owocami.
Przepis na omlet budyniowy
Składniki
- opakowanie budyniu waniliowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka drobnego cukru,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- olej,
- bita śmietana,
- pół banana.
Sposób przygotowania
- Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze połącz z jogurtem naturalnym. Białka ubij na sztywną pianę.
- Do mieszanki żółtek z jogurtem wsyp proszek budyniowy, proszek do pieczenia, mąkę oraz cukier. Wszystko zmiksuj do połączenia i rozpuszczenia składników. Na koniec dodaj ubite białka i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj.
- Na niewielkiej patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wylej powstałą masę i smaż pod przykryciem z dwóch stron, na wolnym ogniu. Każda strona powinna przybrać złoty kolor.
- Po wysmażeniu przełóż omlet na talerz. Wierzch polej bitą śmietaną i wyłóż połówką pokrojonego banana.