Do grilla, obiadu lub jako śniadanie. W domowej wersji ta sałatka jest palce lizać

Mizeria i sałatka z pomidorów jest najpopularniejsza do domowych obiadów. Możemy również wyróżnić inne surówki, które sprawdzają się w tej roli idealnie. Jedną z nich przedstawiamy poniżej. Jest ona bardzo prosta, a jej smak pobija wszystkie inne podobne sałatki.

O sałatce Colesław z pewnością kiedyś słyszałeś i na pewno widziałeś ją na sklepowych półkach. Zamiast kupować już ją gotową, warto zaopatrzyć się w krótką listę zakupów i zrobić ją samodzielnie. Jestem przekonana, że w smaku będzie znacznie lepsza i zrobisz się idealnie.

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Sałatka Colesław wcale nie jest trudna w przygotowaniu. W jej skład wchodzi biała kapusta, marchew i cebula. Całą robotę robi jednak sos, do którego trzeba troszeczkę więcej składników. Główną rolę pełni tu majonez połączony z mlekiem. Aby sałatka miała odpowiedni posmak, warto również dodać do niej cukier puder, ocet i sok z cytryny. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że nie wyjdzie z tego nic dobrego. Warto się jednak samemu przekonać, bo smak tej surówki jest naprawdę ciekawy. Pasuje ona do dań z grilla, a także do klasycznych potraw. Można ją również podawać na świeżym pieczywie, dzięki czemu jest także propozycją śniadaniową. 

Przepis na surówkę Colesław

Składniki

  • pół główki białej kapusty,
  • marchew,
  • mała cebula.
  • Składniki na sos
  • 3 łyżki majonezu,
  • 100 ml mleka,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki octu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kapustę, marchew i cebulę obierz i poszatkuj na mniejsze kawałki.
  2. Do miseczki wlej majonez, dodaj mleko, ocet i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp sól, pieprz i cukier puder, ponownie zamieszaj do połączenia.
  3. Poszatkowane warzywa umieść w większej misce i zalej je powstałym sosem. Za pomocą łyżki wymieszaj je dokładnie.
  4. Gotową surówkę umieść na 2 godziny w lodówce, by smaki mogły się przegryźć. Po tym czasie jest gotowa do podania. Smacznego!
Więcej o: