Rzadko jemy to mięso, a jest przepyszne. Robię z niego obłędny obiad z kilku składników

W każdym domu są przepisy, które odbiegają od powszechnie znanego sposobu ich przygotowania. Dla mnie takim daniem jest paprykarz cielęcy, czyli danie kuchni węgierskiej, który przygotowuję z dosłownie kilku składników. Wystarczy dobrej jakości kawałek mięsa, papryka w proszku i kilka sztuk suszonych smardzów, aby uzyskać delikatną i aromatyczną potrawkę. Idealnie sprawdzi się z kładzionymi kluskami lub dowolną kaszą.

Wybór odpowiedniego kawałka cielęciny do duszenia jest kluczowy, aby uzyskać delikatne i aromatyczne danie. W duszeniu najlepiej sprawdzi się goleń, łopatka lub mostek. Każdy z tych kawałków zawiera odpowiednią ilość tkanki łącznej, która rozpuści się podczas duszenia, chroniąc mięso przed wysuszeniem i urozmaicając smak potrawy.

Paprykarz cielęcy. Jak przygotować mięso?

Mięso do duszenia pokrój w średniej wielkości kawałki, np. ok. dwucentymetrową kostkę lub paski. Przed duszeniem obsmaż je na złoty kolor. To spowoduje zamknięcie soków i zapewni soczystość potrawy. Ważne, aby mięso obsmażać krótko i na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Nie przepełniaj patelni, ponieważ obniżysz temperaturę i mięso zacznie się dusić, zamiast smażyć. Jeśli masz dużo mięsa, po prostu przygotuj je partiami. Podczas obsmażania staraj się również nie mieszać mięsa - pozwól mu się zrumienić przed przewróceniem na drugą stronę.

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Doprawienie mięsa przy małej liczbie składników jest kluczowe. Najlepiej zrobić to przed dodaniem wody, gdy przyprawy będą mogły jeszcze przez chwilę oddać wszystkie swoje aromaty, smażąc się w tłuszczu. Obsmażone mięso dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką w proszku. Tak przygotowane mięso zalej wodą, aby było całkowicie zakryte i duś na wolnym ogniu do miękkości. W zależności od mięsa duszenie może zająć od 40 do 60 minut.

embed

fot. Marta Sokołowska-Jaroch

Paprykarz cielęcy. Dodaj do smaku "polskie trufle" 

Dla pełniejszego smaku do tej potrawy dodaję najczęściej kilka suszonych smardzów, które nadają dodatkowego aromatu. Smardze to cenione na całym świecie grzyby o wyjątkowym, lekko orzechowym smaku i niecodziennym wyglądzie. Charakteryzują się długim, stożkowym, gąbczastym kapeluszem o siateczkowej strukturze. Występują głównie wczesną wiosną, w lasach liściastych. W Polsce są objęte częściową ochroną i nie można zbierać ich w lasach państwowych i parkach. Dozwolone są ich zbiory na terenach prywatnych, a także w przygotowanych do tego hodowlach.

embed

fot. Marta Sokołowska-Jaroch

Jak zagęścić sos?

Jeśli wolisz, aby sos w paprykarzu był bardziej gęsty i treściwy, możesz zaprawić go mąką ze śmietaną. Do połączonych w miseczce składników dodaj kilka łyżek gorącego sosu i dokładnie rozmieszaj. Dzięki temu zapobiegniesz zwarzeniu się sosu i powstaniu grudek. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do garnka, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.

Tak przygotowany paprykarz cielęcy idealnie komponuje się z kaszą gryczaną lub jęczmienną, ale ja najbardziej lubię podawać go z kładzionymi kluskami. To klasyczny dodatek kuchni polskiej, który przygotujesz w kilkanaście minut.

Jak zrobić kluski kładzione?

Wystarczy połączyć ze sobą jajka, mąkę i wodę, aby uzyskać gęste ciasto. Warto do ciasta dodać wody gazowanej, która nada mu puszystości. Kluski gotuj w dużej ilości osolonej wody, wkładając łyżką do wrzątku nieduże porcje ciasta. Po włożeniu pierwszej kluski możesz sprawdzić, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję – zbyt rzadkie będzie się rozpadać, a zbyt gęste będzie twarde i zbite. Jeśli jest taka potrzeba, dostosuj konsystencję ciasta, dodając odrobinę wody lub mąki. Gdy skończysz nakładać ciasto, gotuj wszystkie kluski jeszcze przez około 2-3 minuty, a następnie wyłącz gaz i trzymaj kluski pod przykryciem przez 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmij kluski z garnka łyżką cedzakową.

embed

fot. Marta Sokołowska-Jaroch

Paprykarz cielęcy. Zamienniki składników

Suszone smardze

Smardze to pyszne i bardzo cenione grzyby. Nie zawsze są jednak dostępne. Nie oznacza to jednak, że musisz wtedy zrezygnować z przygotowania tego pysznego dania. Smardze możesz bez problemu zastąpić suszonymi podgrzybkami.

Paprykarz cielęcy. Przechowywanie

Po ugotowaniu i schłodzeniu do temperatury pokojowej paprykarz cielęcy można przechowywać w lodówce maksymalnie cztery dni. Kluski oczywiście najlepiej smakują świeżo po ugotowaniu, ale jeśli zostaną ci jakieś po obiedzie, to również możesz je schować do lodówki - na maksymalnie trzy dni. Najlepiej odgrzewać je w gorącej wodzie, ale możesz też odsmażyć je na maśle.

Czy paprykarz cielęcy można mrozić?

Tak przygotowane mięso możesz też zamrozić nawet na trzy miesiące. Gotowa porcja sprawdzi się idealnie na dzień, kiedy nie będziesz mieć ochoty na gotowanie obiadu. Najlepiej rozmrażać je powoli (np. wyjąć wieczorem dzień wcześniej i zostawiać w lodówce), co pozwoli zachować odpowiednią konsystencję mięsa.

embed

fot. Marta Sokołowska-Jaroch

Przepis na paprykarz cielęcy z kluskami kładzionymi

  • Liczba porcji: 5
  • Czas przygotowania: ok. 80 minut

Składniki na paprykarz:

  • 600 g cielęciny,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku,
  • 3-4 suszone smardze (lub podgrzybki),
  • sól, pieprz,
  • woda,
  • opcjonalnie do podprawienia sosu: 1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.

Na kluski kładzione:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę osusz i pokrój w ok. 2 cm kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej i obsmaż cielęcinę na złoty kolor.
  3. Do podsmażonego mięsa dodaj przyprawy – paprykę słodką i ostrą, a także sól i pieprz. Smaż jeszcze przez chwilę, aby przyprawy oddały swój aromat. Dorzuć do garnka suszone smardze i całość zalej wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte. Duś na wolnym ogniu do miękkości.
  4. Jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos, na koniec gotowania możesz podprawić go mąką wymieszaną ze śmietaną. Do połączonych w miseczce składników dodaj kilka łyżek gorącego sosu i dokładnie rozmieszaj. Tak przygotowany sos dodaj do garnka, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
  5. Kluski zacznij przygotowywać, gdy mięso jest już prawie gotowe. Połącz ze sobą jajka, mąkę, sól. Dodawaj stopniowo wodę do uzyskania gęstego ciasta.
  6. Kluski gotuj w dużej ilości osolonej wody, nakładając nieduże porcje ciasta łyżką do wrzątku. Jeśli jest taka potrzeba, dostosuj konsystencję ciasta, dodając odrobinę wody lub mąki.
  7. Gdy skończysz nakładać ciasto, gotuj wszystkie kluski jeszcze przez około 2-3 minuty, następnie wyłącz gaz i trzymaj kluski pod przykryciem przez 10 minut.
  8. Wyjmij kluski z garnka łyżką cedzakową.
  9. Kluski ułóż na talerzu i polej przygotowanym paprykarzem.

Spodobał ci się ten przepis na paprykarz cielęcy? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.

Jak często jadasz cielęcinę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.