Zamiast purée i frytek, koło kotleta ułóż te ziemniaki. To je zjesz szybciej od mięsa

Jako wielka fanka ziemniaków mogłabym je jeść w każdej postaci. Szukam więc pomysłów na to, w jaki sposób można je jeszcze podać. Ostatnio zobaczyłam w restauracji ten pomysł i musiałam odtworzyć go w domu. Takich kartofli w życiu nie jadłeś i przebijają one klasyczne frytki.

Ziemniak to bardzo uniwersalne  warzywo, a swoim smakiem może dopełniać wiele potraw. Może być ono głównym składnikiem dań, a także pysznym dodatkiem. W zależności od tego, na co mamy ochotę, możemy je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Można z nich zrobić purée ziemniaczane, frytki, farsz do pierogów ruskich, a także kopytka. Dziś chcemy pokazać sposób, który zasmakuje każdemu.

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Kuleczki ziemniaczane to pyszny alternatywa dla frytek, które są bardzo popularne. Ich chrupiąca skórka tylko zachęca do ich zrobienia, a smak sprawia, że chce się je ciągle powtarzać. Zrobienie ich jest banalnie proste i jestem pewna, że będziesz je robić częściej niż purée. 

Przepis na ziemniaczane kuleczki

Składniki

  • pół kilo ziemniaków,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 400 g mielonego twarogu,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 3 żółtka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Następnie umieść je w garnku z osoloną wodą i zagotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź, pozostaw do lekkiego przestudzenia i dwukrotnie przeciśnij przez praskę.
  2. Ziemniaczaną masę podziel na 4 równe części. Jedną część wyciągnij i na jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj resztę ziemniaków, przesianą mąkę pszenną oraz żółtka. Całość dokładnie wyrób za pomocą dłoni do uzyskania jednolitej masy.
  3. Do miseczki wrzuć zmielony twaróg i wymieszaj go z jednym żółtkiem oraz cukrem. Powstała mieszanka powinna być porządnie połączona.
  4. Ciasto ziemniaczane uformuj w wałek i pokrój go na kawałki. Każdy kawałek delikatnie rozpłaszcz dłonią. Na środku powstałych placków nakładaj łyżeczkę farszu zrobionego z twarogu. Dokładnie zlep brzegi tworząc kulkę.
  5. Do dużego garnka wlej wodę i ustaw go na średnim ogniu. Gdy płyn zacznie się gotować, zmniejsz moc ognia i wrzuć do niego kulki ziemniaczane. Gotuj je przez następne 15 minut.
  6. Po tym czasie wyłów je bezpośrednio na talerz. Odczekaj kilka minut i każdą kulkę obtocz w bułce tartej. Następnie wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmaż do zarumienienia.
  7. Podawaj ze śmietaną i cukrem. Możesz również polać je owocowym sosem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.