Pobiegłam na rynek i kupiłam ten owoc. Dodałam go do najlepszego ciasta na świecie

Jeśli jesteś wielkim fanem słodkości, to ten przepis na pewno ci się spodoba. Połączenie słodkich owoców z delikatnością sera sprawia, że ten wypiek zyskuje na smaku. Niedawno zrobiłam go po raz pierwszy i nie spodziewałam się, że cała blacha zniknie tak szybko. Będę robić to ciasto przynajmniej raz w tygodniu.

Nie da się ukryć, że sernik jest moim ulubionym deserem i jeśli tylko mogę, to po niego sięgam. Kupuję go w cukierni, w sklepach, ale najlepiej smakuje ten zrobiony samodzielnie. Jakiś czas temu poznałam przepis na sernik, który skradł moje serce od pierwszego kęsa. Wystarczy dodać do niego ten owoc i naprawdę zyskuje na smaku.

Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami

Jeśli zastanawiasz się, o jakim dodatku jest mowa, to nie trzymamy cię dłużej w niepewności. Wystarczy sięgnąć po truskawki, bo to one robią tu wielką robotę. Połączenie słodkich owoców z delikatnością twarogu lub sera sprawia, że całość jest naprawdę aksamitna i warta zjedzenia. Zrób ten sernik przy najbliższej okazji i sam zobacz, jak każdy prosi o dodatkową porcję. 

Przepis na sernik z truskawkami

Składniki

  • 1 kg zmielonego sera,
  • 6 jajek,
  • 300 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 250 g masła,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mleka,
  • opakowanie herbatników,
  • 300 g truskawek,
  • opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 200 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki.

Sposób przygotowania

  1. Masło umieść w rondelku i rozpuść na średnim ogniu. Następnie zdejmij je z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
  2. Ser umieść w misce i połącz go z żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksuj na wysokich obrotach miksera, do całkowitego połączenia.
  3. Po wymieszaniu, dodaj ostudzone masło i ponownie zmiksuj.
  4. Pozostałe białka ubij na sztywną pianę, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wmieszaj.
  5. Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników, wylej na nie masę serową.
  6. Przygotowaną masę włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut.
  7. Kiedy sernik ostygnie, wyłóż na niego umyte i pokrojone na kawałki truskawki. Zalej wszystko tężejącą galaretką przygotowaną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  8. Tak przygotowany sernik włóż do lodówki i trzymaj go tam przez kilka godzin, do momentu, aż galaretka do końca stężeje.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.