Jeśli jesteś wielkim fanem słodkości, to ten przepis na pewno ci się spodoba. Połączenie słodkich owoców z delikatnością sera sprawia, że ten wypiek zyskuje na smaku. Niedawno zrobiłam go po raz pierwszy i nie spodziewałam się, że cała blacha zniknie tak szybko. Będę robić to ciasto przynajmniej raz w tygodniu.
Fot. Shutterstock, sripfoto
REKLAMA
REKLAMA
Nie da się ukryć, że sernik jest moim ulubionym deserem i jeśli tylko mogę, to po niego sięgam. Kupuję go w cukierni, w sklepach, ale najlepiej smakuje ten zrobiony samodzielnie. Jakiś czas temu poznałam przepis na sernik, który skradł moje serce od pierwszego kęsa. Wystarczy dodać do niego ten owoc i naprawdę zyskuje na smaku.
REKLAMA
Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami
Jeśli zastanawiasz się, o jakim dodatku jest mowa, to nie trzymamy cię dłużej w niepewności. Wystarczy sięgnąć po truskawki, bo to one robią tu wielką robotę. Połączenie słodkich owoców z delikatnością twarogu lub sera sprawia, że całość jest naprawdę aksamitna i warta zjedzenia. Zrób ten sernik przy najbliższej okazji i sam zobacz, jak każdy prosi o dodatkową porcję.
Przepis na sernik z truskawkami
Składniki
1 kg zmielonego sera,
6 jajek,
300 g cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
250 g masła,
opakowanie budyniu waniliowego,
2 łyżki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka mleka,
opakowanie herbatników,
300 g truskawek,
opakowanie galaretki truskawkowej,
200 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki.
Sposób przygotowania
Masło umieść w rondelku i rozpuść na średnim ogniu. Następnie zdejmij je z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
Ser umieść w misce i połącz go z żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksuj na wysokich obrotach miksera, do całkowitego połączenia.
Po wymieszaniu, dodaj ostudzone masło i ponownie zmiksuj.
Pozostałe białka ubij na sztywną pianę, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wmieszaj.
Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników, wylej na nie masę serową.
Przygotowaną masę włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut.
Kiedy sernik ostygnie, wyłóż na niego umyte i pokrojone na kawałki truskawki. Zalej wszystko tężejącą galaretką przygotowaną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Tak przygotowany sernik włóż do lodówki i trzymaj go tam przez kilka godzin, do momentu, aż galaretka do końca stężeje.