• Link został skopiowany

Trudno opisać ich smak, musisz je po prostu zrobić. Te kotlety są lepsze od mielonych

Niektóre kotlety mogą być smaczniejsze od tych, które znamy od lat. Ich prostota, a także smak również mogą przebijać największe klasyki. Przykładem takich kotletów są te, które teraz przedstawiamy. Z powodzeniem przy najbliższym obiedzie mogą zastąpić mielone.
Kotlety z soczewicy
Pixel - Shot / shutterstock.com

Obok kartofli i ziemniaków na obiadowym talerzu można zobaczyć również soczyste mięsne kotlety. Te najpopularniejsze wykonane są ze schabu lub mięsa mielonego. Niestety mało kto decyduje się na zrobienie ich w nieco inny sposób, nie wykorzystując mięsa.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Okazuje się, że zabawa przepisem może sprawić, że smak klasycznego dania znacznie się zmieni. Aby kolejny rodzinny obiad nie był taki sam, przedstawiamy przepis na kotlety zrobione z czerwonej soczewicy. Nie tylko świetnie prezentują się na talerzu, a także mają intensywny smak, który smakuje każdemu.

Przepis na kotlety z soczewicy

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 90 g kuskusu,
  • 2 szalotki,
  • 3 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżej pietruszki,
  • bułka tarta,
  • łyżeczka ostrego curry w proszku,
  • szczypta chili w płatkach,
  • pół litra wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj i przełóż do miseczki.
  2. Szalotki obierz i pokrój na ćwiartki. Marchewki oczyść, obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Czosnek obierz i razem z kawałkami szalotki i marchwi wrzuć do pojemnika miksującego. Rozdrobnij na mniejsze części. 
  3. Tak przygotowane warzywa przenieś do garnka. Dodaj kuskus, soczewicę i 500 ml zimnej wody. Całość gotuj pod przykryciem przez następne 15 minut. Następnie odstaw do przestudzenia.
  4. W tym czasie od miseczki wsyp 4 łyżki bułki tartej, sól, curry, pieprz i płatki chili. Dodaj także posiekaną pietruszkę i zamieszaj.
  5. Z masy, która powstała z soczewicy i kuskusa uformuj kotlety o kształcie mielonych. Każdego kotleta obtocz w mieszance bułki tartej i przypraw.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim zgrabne kotlety. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki połóż na ręczniku kuchennym. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: