Niektóre kotlety mogą być smaczniejsze od tych, które znamy od lat. Ich prostota, a także smak również mogą przebijać największe klasyki. Przykładem takich kotletów są te, które teraz przedstawiamy. Z powodzeniem przy najbliższym obiedzie mogą zastąpić mielone.
Pixel - Shot / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Obok kartofli i ziemniaków na obiadowym talerzu można zobaczyć również soczyste mięsne kotlety. Te najpopularniejsze wykonane są ze schabu lub mięsa mielonego. Niestety mało kto decyduje się na zrobienie ich w nieco inny sposób, nie wykorzystując mięsa.
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Okazuje się, że zabawa przepisem może sprawić, że smak klasycznego dania znacznie się zmieni. Aby kolejny rodzinny obiad nie był taki sam, przedstawiamy przepis na kotlety zrobione z czerwonej soczewicy. Nie tylko świetnie prezentują się na talerzu, a także mają intensywny smak, który smakuje każdemu.
Przepis na kotlety z soczewicy
Składniki
200 g czerwonej soczewicy,
90 g kuskusu,
2 szalotki,
3 marchewki,
2 ząbki czosnku,
garść świeżej pietruszki,
bułka tarta,
łyżeczka ostrego curry w proszku,
szczypta chili w płatkach,
pół litra wody,
3 łyżki oleju,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj i przełóż do miseczki.
Szalotki obierz i pokrój na ćwiartki. Marchewki oczyść, obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Czosnek obierz i razem z kawałkami szalotki i marchwi wrzuć do pojemnika miksującego. Rozdrobnij na mniejsze części.
Tak przygotowane warzywa przenieś do garnka. Dodaj kuskus, soczewicę i 500 ml zimnej wody. Całość gotuj pod przykryciem przez następne 15 minut. Następnie odstaw do przestudzenia.
W tym czasie od miseczki wsyp 4 łyżki bułki tartej, sól, curry, pieprz i płatki chili. Dodaj także posiekaną pietruszkę i zamieszaj.
Z masy, która powstała z soczewicy i kuskusa uformuj kotlety o kształcie mielonych. Każdego kotleta obtocz w mieszance bułki tartej i przypraw.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim zgrabne kotlety. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki połóż na ręczniku kuchennym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.