Tak kremowa i lekka, że będziesz ją gotować codziennie. Dla mnie to najlepszy letni obiad

Lato na pewno nie kojarzy nam się z zupami i ciepłymi posiłkami. Najczęściej chcemy się zajadać jakimiś innymi, chłodniejszymi potrawami. Jednak ten krem będzie twoim ulubionym ciepłym posiłkiem. Jest lekki, a do tego można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Nikt nawet nie pomyśli o tym, by latem przyrządzać ciepłe dania w postaci zup. Jednak ja jestem wielką fanką tych potraw i nawet w upały ich sobie nie odpuszczam. Wymyślam za to sposoby, jak połączyć warzywa z bulionem, by można je jeść nawet wtedy, gdy słońce nie daje za wygraną. W ten sposób powstała ta potrawa i zajadam się nią przez cały rok.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Krem z brokułów jest banalnie prosty i uważam, że to jedna z lepszych zup, jaka istnieje. Z jej przygotowaniem poradzi sobie naprawdę każdy, pomimo że na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowana. Jak sama nazwa mówi głównym składnikiem, są oczywiście brokuły.  Jednak smak dopełniony jest także cebulą i aromatycznym czosnkiem. Taką zupę można podawać na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem grzanek lub kulek ptysiowych.

Przepis na zupę krem z brokuła

Składniki

  • 1 duży brokuł,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ziemniak,
  • 1 litr bulionu,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • grzanki lub prażone migdały do podania.

Sposób przygotowania

  1. Brokuł umyj, podziel na różyczki, a łodygę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż na małym ogniu, aż zmiękną.
  3. Dodaj pokrojonego ziemniaka i smaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj brokuły i wlej bulion.
  4. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż brokuły i ziemniaki będą miękkie.
  5. Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem za pomocą blendera. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dobrze wymieszaj.
  6. Podgrzewaj zupę na małym ogniu, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Podawaj z grzankami lub prażonymi migdałami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.