Przepis na barszcz ukraiński prosto ze Lwowa. Ma co najmniej 100 lat. "Tak gotowała prababcia"

Barszcz ukraiński to kulinarny symbol Ukrainy. Został nawet wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, co przez niektórych zostało nazwane "oficjalną derusyfikacją barszczu", ponieważ Rosjanie nieustannie przypisywali go swojej kuchni. Dziś podajemy wam tradycyjny przepis na barszcz ukraiński prosto ze Lwowa. Trzymajcie się wskazówek, a zjecie prawdopodobnie najlepszą zupę w życiu.

Barszcz ukraiński jest zupą bardzo popularną w Polsce. Niekiedy sposób jego przygotowania potrafi nawet doprowadzić do małej kłótni. Zupełnie niepotrzebnie. Nie ma bowiem jednego prawidłowego przepisu na barszcz, którego kurczowo trzeba się trzymać. Sami Ukraińcy, w zależności od tego, z którego regionu kraju pochodzą, robią go na różne sposoby. 

Zobacz wideo Gorąco? Zobacz nasz przepis na zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniakami

To, co łączy wszystkie wersje barszczu ukraińskiego, to bogactwo składników. Robi się go na tłustym, wieprzowym wywarze, z dodatkiem buraków, kapusty, ziemniaków, marchewki i fasoli. Dzięki temu danie jest sycące i może spokojnie posłużyć za cały obiad. Przepis, którym chcemy się z wami podzielić, dostaliśmy od Marty Radio, redaktorki serwisu Ukrayina.pl. Tak barszcz ukraiński gotowała jej prababcia ze Lwowa.

Przepis na barszcz ukraiński prababci ze Lwowa

Składniki:

  • 300 g kapusty (może być świeża lub kiszona),
  • 0,5 kg wieprzowiny (najlepiej z kostką),
  • 2 cebule,
  • 4-5 średnich buraków,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • szklanka białej fasoli,
  • pieprz (według uznania),
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • śmietana do podania.

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wlewamy wodę i wkładamy mięso. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około dwie-trzy godziny. W międzyczasie przygotowujemy drugi garnek, w którym będziemy gotować buraki. Obieramy je i zaczynamy gotować.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ugotowane buraki oraz marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Mieszamy. Po upływie 10 minut dodajemy koncentrat pomidorowy oraz kilka kropel soku z cytryny. Jeszcze raz mieszamy i dodajemy fasolę. Wszystkie składniki podgrzewamy jeszcze przez kwadrans.

Pół godziny przed końcem gotowania mięsa dorzucamy do garnka z nim ziemniaki. Dorzucamy też posiekaną kapustę. Gotujemy jeszcze przez 30 minut. Gotowy barszcz ukraiński podajemy ze śmietaną i skwarkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.