Barszcz ukraiński jest zupą bardzo popularną w Polsce. Niekiedy sposób jego przygotowania potrafi nawet doprowadzić do małej kłótni. Zupełnie niepotrzebnie. Nie ma bowiem jednego prawidłowego przepisu na barszcz, którego kurczowo trzeba się trzymać. Sami Ukraińcy, w zależności od tego, z którego regionu kraju pochodzą, robią go na różne sposoby.
To, co łączy wszystkie wersje barszczu ukraińskiego, to bogactwo składników. Robi się go na tłustym, wieprzowym wywarze, z dodatkiem buraków, kapusty, ziemniaków, marchewki i fasoli. Dzięki temu danie jest sycące i może spokojnie posłużyć za cały obiad. Przepis, którym chcemy się z wami podzielić, dostaliśmy od Marty Radio, redaktorki serwisu Ukrayina.pl. Tak barszcz ukraiński gotowała jej prababcia ze Lwowa.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlewamy wodę i wkładamy mięso. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około dwie-trzy godziny. W międzyczasie przygotowujemy drugi garnek, w którym będziemy gotować buraki. Obieramy je i zaczynamy gotować.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ugotowane buraki oraz marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Mieszamy. Po upływie 10 minut dodajemy koncentrat pomidorowy oraz kilka kropel soku z cytryny. Jeszcze raz mieszamy i dodajemy fasolę. Wszystkie składniki podgrzewamy jeszcze przez kwadrans.
Pół godziny przed końcem gotowania mięsa dorzucamy do garnka z nim ziemniaki. Dorzucamy też posiekaną kapustę. Gotujemy jeszcze przez 30 minut. Gotowy barszcz ukraiński podajemy ze śmietaną i skwarkami.