Nie musisz jechać nad morze, żeby zjeść pyszne gofry. Wyjdą mięciuteńkie i słodkie jak lubisz

Przepis na gofry jeszcze nigdy nie był tak pyszny. Jak zrobić gofry? Podobno każdy wie, ale nie każdy wie, jak zrobić je delikatne i mięciutkie. Mleko się nie przyda - inny składnik sprawdzi się dużo lepiej. Będą smakowały jak z nadmorskiego deptaka.

Jeśli chodzi o gofry, to chyba wszystkim nam kojarzą się z wakacjami, kiedy chodziliśmy po rynkach miast, przechadzaliśmy się nadmorskimi deptakami lub przesiadywaliśmy w klimatycznych cukierniach. Gofry to smak beztroski i dlaczego mamy znów czekać, by się nim cieszyć? Najlepsze gofry przecież można zrobić także w domu, a kluczem jest ciasto. Nie dodawaj mleka, zamiast tego użyj kefiru. Gofry będą bardziej puszyste, delikatne i bosko chrupiące na zewnątrz.

Zobacz wideo To najlepsze i najszybsze spaghetti

Klasyczne gofry - takich nie zjesz nawet nad morzem

Składniki:

  • 500 ml kefiru,
  • 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
  • 2 średnie jajka,
  • ok. 70 g masła (należy je roztopić),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody kuchennej,
  • szczypta soli,
  • ulubione dodatki do podania.

Pyszne gofry - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki, zwłaszcza kefir i jajka mają temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej wlej kefir, wbij jajka i dodaj cukier oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj.
  3. Mokre składniki przelej do składników sypkich i zmiksuj na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki.
  4. Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki masłem lub olejem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na pełnej mocy urządzenia. Podczas smażenia staraj się nie otwierać gofrownicy. Smażenie zwykle zajmuje od 3 do 4 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.