Niekończący się upał i rażące słońce skłania nas do robienia potraw i deserów, które są lekkie i przede wszystkim szybkie. Jeśli masz więc ochotę na coś słodkiego, ale co nie wymaga długich przygotowań, to ta tarta jest strzałem w dziesiątkę.
Fot. Shutterstock, Mostovyi Sergii Igorevich
REKLAMA
REKLAMA
Jako wielka fanka lata, co roku wymyślam przepisy, które jeszcze bardziej urozmaicą mi tę porę roku. Tym razem padło na słodką tartę, której środek jest owocowy i aksamitny. By zrobić taką tartę nie trzeba za wiele kombinować, ponieważ jej wykonanie jest bardzo proste. W jej skład wchodzi kruche ciasto, nadzienie malinowe i krem śmietankowy. Gdy ją zrobisz, sam z pewnością zjesz całą blachę, dlatego polecam zrobić jej więcej. To będzie twój ulubiony letni deser.
REKLAMA
Zobacz wideo Kryzysowa tarta jabłkowa - szybkie, ale efektowne ciasto
Przepis na tartę z malinami
Składniki na spód
250 g mąki pszennej,
125 g zimnego masła,
50 g cukru pudru,
żółtko,
2-3 łyżki zimnej wody.
Składniki na nadzienie
300 g malin,
100 g cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej.
Składniki na krem
200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%),
250 g serka mascarpone,
3-4 łyżki cukru pudru,
łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania
Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz cukier puder. Rozcieraj palcami, aż powstaną okruchy. Dodaj żółtko i zimną wodę, zagnieć szybko ciasto. Następnie uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż nim formę do tarty. Spód nakłuj widelcem, aby nie napuchł podczas pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
Maliny wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną, a następnie rozłóż równomiernie na podpieczonym spodzie.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj serek mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy, miksuj do połączenia składników.
Na wystudzonym spodzie z malinami rozsmaruj krem z mascarpone. Tartę schładzaj w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem.