• Link został skopiowany

Zimą tego nie zjesz, ale latem każdy o tym marzy. Ta zupa uratuje cię w upały

Niektóre potrawy przeznaczone są na konkretne pory roku. Jest tak ze względu na składniki, z których są wykonane, a także na sposób, w jaki są podane. Ta potrawa jest rozchwytywana latem, za to zimą nikt jej nie tknie. Poniższy przepis jest najlepszy.
Chłodnik z botwiny
Fot. Shutterstock, msnobody

Jeśli latem nie chcesz cierpieć z przegrzania, to mamy na to świetny sposób. Swoje ciało najlepiej schłodzić za pomocą zimnych napoi, lub dań, które są przyjemnie chłodne. Jednym z takich dań jest chłodnik z botwinki, który urzeka nie tylko smakiem, ale również ciekawym wyglądem. Zrobienie go to bułka z masłem, a ten smak zapamiętasz na długo.

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

By chłodnik z botwinki był smaczny, do jej wykonania potrzebujesz kilku świeżych składników, których o tej porze roku nie brakuje. Gdy już zostanie zrobiony, pamiętaj, aby od razu włożyć ją do lodówki. W tym urządzeniu można go przechowywać nawet do 3 dni.

Przepis na chłodnik z botwinki

Składniki

  • 1 pęczek botwinki,
  • 3 świeże zielone ogórki,
  • 6 dużych rzodkiewek,
  • 2 l maślanki,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%,
  • pół litra wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • świeży koperek,
  • świeży szczypiorek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka cukru,
  • 4 jajka do podania.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności umieść jajka w rondelku i zalej je wodą. Następnie ustaw na średnim ogniu i ugotuj na twardo. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw do wystudzenia. Gdy będą zimnie obierz ze skorupek i przekrój na ćwiartki.
  2. Liście i łodygi botwiny oddziel od bulw buraków i dokładnie oczyść pod bieżącą wodą. Następnie osusz i pokrój na na mniejsze kawałki. Buraki energicznie wyszoruj szczoteczką i opłucz. Kolejnym krokiem jest posiekanie bulw. Każdego buraka pokrój w plastry lub w półplastry - w zależności od jego wielkości.
  3. Liście, buraki i łodygi przenieś do większego garnka, zalej wodą i dopraw niewielką ilością soli. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, staraj się nie doprowadzić płynu do wrzenia. Po tym czasie dodaj sok z cytryny, zamieszaj i pozostaw do wystudzenia.
  4. Zielone ogórki i czosnek obierz ze skórki, rzodkiewki dokładnie przemyj. Czosnek przeciśnij przez praskę, resztę warzyw pokrój w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
  5. Do garnka z wywarem i botwinką wrzuć wszystkie warzywa. Zalej całość kwaśną śmietaną i maślanką. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem według uznania, zamieszaj. Wierzch udekoruj koperkiem i szczypiorkiem.
  6. Tak przygotowany chłodnik wstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj z ugotowanymi jajkami lub purée ziemniaczanym.
Więcej o: