Niektóre potrawy przeznaczone są na konkretne pory roku. Jest tak ze względu na składniki, z których są wykonane, a także na sposób, w jaki są podane. Ta potrawa jest rozchwytywana latem, za to zimą nikt jej nie tknie. Poniższy przepis jest najlepszy.
Fot. Shutterstock, msnobody
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli latem nie chcesz cierpieć z przegrzania, to mamy na to świetny sposób. Swoje ciało najlepiej schłodzić za pomocą zimnych napoi, lub dań, które są przyjemnie chłodne. Jednym z takich dań jest chłodnik z botwinki, który urzeka nie tylko smakiem, ale również ciekawym wyglądem. Zrobienie go to bułka z masłem, a ten smak zapamiętasz na długo.
REKLAMA
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
By chłodnik z botwinki był smaczny, do jej wykonania potrzebujesz kilku świeżych składników, których o tej porze roku nie brakuje. Gdy już zostanie zrobiony, pamiętaj, aby od razu włożyć ją do lodówki. W tym urządzeniu można go przechowywać nawet do 3 dni.
Przepis na chłodnik z botwinki
Składniki
1 pęczek botwinki,
3 świeże zielone ogórki,
6 dużych rzodkiewek,
2 l maślanki,
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%,
pół litra wody,
1 łyżeczka soku z cytryny,
świeży koperek,
świeży szczypiorek,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
łyżeczka cukru,
4 jajka do podania.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności umieść jajka w rondelku i zalej je wodą. Następnie ustaw na średnim ogniu i ugotuj na twardo. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw do wystudzenia. Gdy będą zimnie obierz ze skorupek i przekrój na ćwiartki.
Liście i łodygi botwiny oddziel od bulw buraków i dokładnie oczyść pod bieżącą wodą. Następnie osusz i pokrój na na mniejsze kawałki. Buraki energicznie wyszoruj szczoteczką i opłucz. Kolejnym krokiem jest posiekanie bulw. Każdego buraka pokrój w plastry lub w półplastry - w zależności od jego wielkości.
Liście, buraki i łodygi przenieś do większego garnka, zalej wodą i dopraw niewielką ilością soli. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, staraj się nie doprowadzić płynu do wrzenia. Po tym czasie dodaj sok z cytryny, zamieszaj i pozostaw do wystudzenia.
Zielone ogórki i czosnek obierz ze skórki, rzodkiewki dokładnie przemyj. Czosnek przeciśnij przez praskę, resztę warzyw pokrój w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
Do garnka z wywarem i botwinką wrzuć wszystkie warzywa. Zalej całość kwaśną śmietaną i maślanką. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem według uznania, zamieszaj. Wierzch udekoruj koperkiem i szczypiorkiem.
Tak przygotowany chłodnik wstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj z ugotowanymi jajkami lub purée ziemniaczanym.