-
Haps
-
Jak przygotować
- W dzieciństwie jej nienawidziłam, teraz robię 3 razy w tygodniu. Jest kremowa i delikatna
W dzieciństwie jej nienawidziłam, teraz robię 3 razy w tygodniu. Jest kremowa i delikatna
Zupy z pewnością nie są popularną formą obiadową w okresie letnim. Może się wydawać, że zjedzenie ich jeszcze bardziej nas rozgrzeje i będziemy czuć się gorzej. Jednak ta zupa może być jedzona zarówno na ciepło, jak i na zimno i w każdej formie jej smak jest niezmiennie pyszny. Kiedyś jej nienawidziłam, a teraz mogłabym ją jeść codziennie.
Każdy z nas ma takie danie, za którym kiedyś nie przepadał, a teraz jest całkowicie odwrotnie. Ja właśnie tak miałam z zupą z kalarepy, którą przyrządzała dla mnie pierwsze babcia, a później mama. Za każdym razem gdy któraś z nich ją przygotowywała, ja nawet nie chciałam jej spróbować. Była ona dla mnie niesmaczna i zawsze kręciłam na nią nosem. Teraz całkowicie się to zmieniło i zupa z kalarepy stała się moją ulubioną.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Jak sama nazwa mówi, głównym składnikiem tej potrawy jest oczywiście kalarepa. Oprócz niej w składzie można znaleźć również marchewkę, ziemniaka, cebulę i czosnek. Ugotowane warzywa blendowane są na gładką masę, a później łączone ze śmietaną. Tak jak już wspomniałam, zupa ta jest świetna na ciepło, lecz nic nie zabiera jej smaku, gdy podaje się ją schłodzoną.
Przepis na zupę z kalarepy
Składniki
- 2 duże kalarepy,
- marchewka,
- duży ziemniak,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr bulionu,
- 200 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- świeży koperek do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Kalarepę, marchewkę, ziemniaka i cebulę obierz, a następnie pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj na drobno.
- W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu, aż cebula stanie się szklista.
- Dodaj pokrojone kalarepę, marchewkę i ziemniaka. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wlej bulion do garnka, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj zupę blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem udekoruj posiekanym świeżym koperkiem. Smacznego!