Sałatka kościelnego. Przepis ma ponad pięćdziesiąt lat i zawsze jest hitem na grillu i imprezach

Ta sałatka nie bez powodu ma taką nazwę. Sałatka kościelnego to bardzo łatwa sałatka, którą mój sąsiad, czyli kościelny robiła już za "małolata". Ten przepis pamięta czasy zamierzchłej komuny. Jednak ten smak pozostanie w naszych sercach przez czas dużo dłuższy. Kościelny Sławek robił zawsze najlepszą sałatkę. Wszyscy chcieliśmy jej spróbować.

Sałatka z marynowanymi pieczarkami to klasyk, który pamiętają jeszcze imprezowicze z PRL-owskich posiadówek. Jest szybka, łatwa w wykonaniu i przede wszystkim tania, a robi się ją tyle, ile gotują się jajka na twardo. Moja teściowa robi ją na każdą rodzinną imprezę, a kościelny potrafi zjeść prawie pół wiadra przy jednej posiadówce. Ten przepis musisz poznać. 

Zobacz wideo Latem nie zjesz nic lepszego. Spróbuj

Sałatka kościelnego

  • słoik marynowanych pieczarek,
  • 5 jajek na twardo,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 4 średnie ogórki kiszone,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • majonez.

Sałatka kościelnego - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w wodzie z odrobiną octu - wówczas jeśli jajka pękną podczas gotowania, to białko się nie rozpłynie.
  2. Kiedy jajka się gotują, przygotuj resztę składników. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, groszek odsącz z zalewy. Odsącz także pieczarki i pokrój je w kostkę.
  3. Do miseczki włóż pieczarki, ogórki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajka ugotowane na twardo także pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.
  4. Do miski ze składnikami dodaj solidną porcję majonezu, nie żałuj pieprzu, jednak uważaj na sól. Dla smaku warto dodać także posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by składniki się przegryzły.

Taka sałatka jest idealna do grilla, na spotkania z rodziną i na kolację. Jeśli nie masz pomysłu  na dzisiejszą kolację albo dodatek do grilla, taka sałatka będzie idealna. Kościelny z pewnością się nie pogniewa, jak wykorzystacie jego przepis.

Więcej o: