Sałatka z marynowanymi pieczarkami to klasyk, który pamiętają jeszcze imprezowicze z PRL-owskich posiadówek. Jest szybka, łatwa w wykonaniu i przede wszystkim tania, a robi się ją tyle, ile gotują się jajka na twardo. Moja teściowa robi ją na każdą rodzinną imprezę, a kościelny potrafi zjeść prawie pół wiadra przy jednej posiadówce. Ten przepis musisz poznać.
Zobacz wideo Latem nie zjesz nic lepszego. Spróbuj
Sałatka kościelnego
- słoik marynowanych pieczarek,
- 5 jajek na twardo,
- puszka groszku konserwowego,
- 4 średnie ogórki kiszone,
- 2 małe ząbki czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- majonez.
Sałatka kościelnego - sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo w wodzie z odrobiną octu - wówczas jeśli jajka pękną podczas gotowania, to białko się nie rozpłynie.
- Kiedy jajka się gotują, przygotuj resztę składników. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, groszek odsącz z zalewy. Odsącz także pieczarki i pokrój je w kostkę.
- Do miseczki włóż pieczarki, ogórki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajka ugotowane na twardo także pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.
- Do miski ze składnikami dodaj solidną porcję majonezu, nie żałuj pieprzu, jednak uważaj na sól. Dla smaku warto dodać także posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by składniki się przegryzły.
Taka sałatka jest idealna do grilla, na spotkania z rodziną i na kolację. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszą kolację albo dodatek do grilla, taka sałatka będzie idealna. Kościelny z pewnością się nie pogniewa, jak wykorzystacie jego przepis.