Czasem nie trzeba wiele, by zaspokoić swoje kubki smakowe. Często wystarczy tylko połączyć kilka składników i wszystko staje się lepsze. Tak jest w tym przypadku. Ta prosta sałatka jest idealna na każdą okazję, a połączenie owoców z warzywami jest mistrzostwem.
page frederique /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Nie da się ukryć, że sałatki stały się naszymi ulubionymi przekąskami. Często serwujemy je na różne okazje np. święta, imieniny lub wesela. Oprócz tego idealnie wpasowują się w klimat grilla i stają się dodatkiem do mięs i ciepłego pieczywa. Zazwyczaj wykonujemy najpopularniejsze i najbardziej lubiane sałatki, zapominając o innych, równie smacznych propozycjach. Dziś chcemy przypomnieć jedną z nich.
REKLAMA
Sałatka szefowej stała się punktem obowiązkowym w moim domu. Robi się ją ekspresowo, a jedna miska to zdecydowanie za mało. Połączenie różnych składników staje się naszym odkryciem, chociaż na pierwszy rzut oka nie myślimy, że może być ono dobre. W sałatce tej znajdziesz przede wszystkim selera konserwowego, kukurydzę z puszki, szynkę konserwową, jajka, jabłko i cebulę. Całość dopełniona jest smakiem majonezu i przypraw.
Przepis na sałatkę szefowej z selerem
Składniki
słoik selera konserwowego (ok. 300 g),
puszka kukurydzy konserwowej (ok. 200 g),
200 g szynki konserwowej,
4 jajka,
mała czerwona cebula,
jabłko,
4 łyżki majonezu,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
Selera konserwowego odsącz z zalewy i przełóż do dużej miski. Kukurydzę konserwową również odsącz i dodaj do miski. Szynkę pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę, po czym dodaj do miski. Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie dodaj do reszty składników.
Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, a następnie dodaj do miski. Dodaj majonez, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku. Sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Aby była jeszcze smaczniejsza, możesz schłodzić ją w lodówce.