Sałatka szefowej jest idealna na imprezy i do grilla. Główny składnik to dopiero coś

Czasem nie trzeba wiele, by zaspokoić swoje kubki smakowe. Często wystarczy tylko połączyć kilka składników i wszystko staje się lepsze. Tak jest w tym przypadku. Ta prosta sałatka jest idealna na każdą okazję, a połączenie owoców z warzywami jest mistrzostwem.

Nie da się ukryć, że sałatki stały się naszymi ulubionymi przekąskami. Często serwujemy je na różne okazje np. święta, imieniny lub wesela. Oprócz tego idealnie wpasowują się w klimat grilla i stają się dodatkiem do mięs i ciepłego pieczywa. Zazwyczaj wykonujemy najpopularniejsze i najbardziej lubiane sałatki, zapominając o innych, równie smacznych propozycjach. Dziś chcemy przypomnieć jedną z nich.

Sałatka szefowej stała się punktem obowiązkowym w moim domu. Robi się ją ekspresowo, a jedna miska to zdecydowanie za mało. Połączenie różnych składników staje się naszym odkryciem, chociaż na pierwszy rzut oka nie myślimy, że może być ono dobre. W sałatce tej znajdziesz przede wszystkim selera konserwowego, kukurydzę z puszki, szynkę konserwową, jajka, jabłko i cebulę. Całość dopełniona jest smakiem majonezu i przypraw.

Przepis na sałatkę szefowej z selerem

Składniki

  • słoik selera konserwowego (ok. 300 g),
  • puszka kukurydzy konserwowej (ok. 200 g),
  • 200 g szynki konserwowej,
  • 4 jajka,
  • mała czerwona cebula,
  • jabłko,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Selera konserwowego odsącz z zalewy i przełóż do dużej miski. Kukurydzę konserwową również odsącz i dodaj do miski. Szynkę pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę, po czym dodaj do miski. Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie dodaj do reszty składników.
  3. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, a następnie dodaj do miski. Dodaj majonez, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku. Sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Aby była jeszcze smaczniejsza, możesz schłodzić ją w lodówce.
Więcej o: