Cascara to napój, który jest coraz popularniejszy w Europie. W Etiopii czy Jemenie pije się go jednak od wieków. Swoją nazwę czerpie z języka hiszpańskiego i oznacza skórkę. Co ciekawe, przygotowuje się go właśnie z wysuszonych skórek nasion kawowca.
Cascara nazywana jest "herbatą z resztek", choć tak naprawdę to napar z łupin po ziarnach kawy, który wyróżnia się specyficznym, ale i zaskakującym smakiem. Susz ma aromat wiśni i śliwek, a po zaparzeniu staje się słodki z wyczuwalnymi owocowymi nutami.
Jest świetną alternatywą dla kawy, bo pobudza i dodaje energii, Ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy i trawienie. Cascara jest również pomocna w tworzeniu soków żołądkowych i fantastycznie działa na błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz jelita. Pomaga też w usuwaniu toksyn z organizmu. Co ważne, świetnie wpływa na metabolizm, więc będzie doskonałym napojem wspomagającym odchudzanie.
Parzenie cascary jest banalnie proste, jednak najpierw warto się w nią zaopatrzyć. Gdzie kupić cascarę? Znajdziemy ją w większości sklepów ze zdrową żywnością, w herbaciarniach oraz w sklepach internetowych.
Jeśli chcemy przygotować napój na gorąco, wystarczy zalać osiem gramów suszu 200 ml gorącej wody o temperaturze nie większej niż 95 stopni Celsjusza i parzyć przez około osiem minut.
Jeżeli natomiast zależy nam na zimnej cascarze, 60 g suszu zalewamy litrem zimnej wody, zakręcamy naczynie i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie należy przecedzić napój przez sitko i przelać do dzbanka. Smacznego!