Biegnij do lasu lub kup je za mniej niż 20 zł. Zrobisz z nich zupę lepszą od pomidorowej

Pomimo że za oknem upał nie daje nam spokoju i tak wybieramy na obiad ciepłe posiłki. Smakosze zup nie odpuszczają ich o tej porze roku, tylko jedzą je miska za miską. Jeśli zaliczasz się do tej grupy, to ten przepis jest dla ciebie idealny. Ta potrawa zwali cię z nóg.

Sezonowe produkty coraz częściej są przez nas wybierane i chętniej wykonujemy z nich potrawy. Jeśli jesteś fanem grzybów, to idealnie się składa. W lasach już można znaleźć te przysmaki, z których później można wykonać pyszne obiady. Jednak jeśli nie masz możliwości spaceru i zbierania ich samodzielnie, w sklepach również możesz je znaleźć.

Tegorocznym hitem, który zrobi na tobie i na twoich bliskich wrażenie jest zupa krem z kurek. Te pyszne grzyby można znaleźć zarówno w lesie, jak i na sklepowych półkach. Cena za opakowanie jest różna, ale z pewnością znajdziesz je za mniej niż 20 zł. Zrobienie zupy z kurek jest bardzo proste i nie wymaga za dużych umiejętności kulinarnych. Zapoznaj się z przepisem i sam zobacz, jakie to proste.

Przepis na zupę krem z kurek

Składniki

  • 500 g kurek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • biała część jednego pora,
  • marchewka,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 litr bulionu,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży koperek do dekoracji,
  • grzanki do podania.

Sposób przygotowania

  1. Kurki oczyść i dokładnie umyj, większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek, por, marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i por, smaż na małym ogniu do zeszklenia. Dodaj czosnek, marchewkę i ziemniaki, smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Następnie dodaj kurki i smaż, aż zmiękną. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem, dodaj śmietanę kremówkę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Przed podaniem udekoruj posiekanym koperkiem i chrupiącymi grzankami.
Więcej o: