Przygotowywanie przetworów mamy już we krwi i o tej porze roku robimy ich najwięcej. W ten sposób chcemy zamknąć najsmaczniejsze smaki lata, by wrócić do nich, gdy za oknem będzie szaro i buro. Ja co roku przygotowuję te pomidorki i zawsze cieszą się one ogromną popularnością.
Fot. Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze możesz zrobić, by zimą cieszyć się najlepszymi smakami, to ten przepis jest strzałem w dziesiątkę. Pomidorki, które z niego wychodzą, są pełne smaku i aromatu i nie ma osoby, która nie skusiłaby się na chociaż jeden słoiczek. Do pomidorków dodaje się jeszcze inne warzywa, a także wiele przypraw.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Smak pomidorów możesz urozmaicić według własnych upodobań. Możesz do nich dodać również koper, pietruszkę lub możesz połączyć różne rodzaje tego warzywa. Tak przygotowane mogą stać aż do zimy lub następnego sezonu, jednak jestem przekonana, że zostaną zjedzone znacznie szybciej.
Przepis na pomidorki do słoików
Składniki
2 kg pomidorków cherry,
czerwona papryka,
3 marchewki,
6 ząbków czosnku,
3 kawałki ostrej papryki,
3 kawałki chrzanu,
12 ziarenek pieprzu,
6 ziarenek ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
6 łyżeczek soli,
6 łyżeczek cukru,
3 łyżeczki soku z cytryny,
około 2 l wody.
Sposób przygotowania
Pomidorki dokładnie umyj i ułóż je ciasno w czystych i wyparzonych słoikach. Paprykę przemyj i usuń gniazda nasienne, marchewkę obierz. Oba te warzywa pokrój w paseczki i również włóż do słoików. Dodaj chrzan, czosnek, ostrą paprykę i przyprawy oprócz soli, cukru i soku z cytryny.
Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj ją. Następnie zalej nią wszystkie składniki znajdujące się w słoikach, by całość była przykryta płynem. Delikatnie zakręć słoiki i odstaw je na około 20 minut.
Po tym czasie wylej wodę znajdującą się w słoikach ponownie do garnka, zawartość słoików ma w nich pozostać. Do wody dodaj sól, cukier i sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Wodę ponownie zagotuj, a następnie znowu wlej do słoików.
Tak przygotowane słoiki dokładnie zakręć i ustaw do góry dnem. Poczekaj do wystudzenia, przechowuj w chłodnym miejscu.