To ciasto zrobisz ze składników, które masz już w domu. 20 lat temu robiła je każda mama i babcia

Nie znam osoby, która nie lubi słodkości. Wszyscy, których znam wręcz za nimi przepadają i najczęściej serwują je po obiedzie lub do kawy. Jeśli jesteś osobą, która również za nimi przepada, musisz znać ten przepis. W moim domu znany jest on od lat, a babcia i mama robią je na każdą okazję.

Ciasto zebra jest kultowym wypiekiem i jeżeli go nie znasz to dziś czas to zmienić. Osobiście znam je od dzieciństwa, ponieważ w moim domu robił je chyba każdy. Zrobienie go jest banalnie proste i poradzi sobie z nim nawet ktoś, kto nigdy nic nie piekł. Przygotujesz je ze składników, które z pewnością masz już w domu, ponieważ lista składników jest naprawdę krótka.

Zobacz wideo Malinowo-czekoladowe ciasto zebra na każdą okazję

Do zrobienia ciasta zebra potrzebujesz 6 składników. By wypiek wyszedł tak, jak powinien, musisz oddzielić przygotowane z produktów ciasto na dwie równe części, a do jednego z nich wsypać kakao. W ten sposób zrobisz dwie masy o różnych kolorach, a po wypieczeniu utworzą one paski i jak u zebry. Ciasto jest idealne do kawy i herbaty, a jeżeli chcesz dodać mu więcej smaku, po wypieczeniu oblej je rozpuszczoną czekoladą. 

Przepis na ciasto zebra

Składniki

  • 5 jajek,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru,
  • szklanka oleju roślinnego,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie deseru zacznij od jajek. Białka oddziel od żółtek, te pierwsze ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier i mieszaj do całkowitego połączenia.
  2. Gdy masa będzie gotowa, w małych odstępach czasu zacznij dodawać żółtka. Całość dokładnie zmiksuj, by powstała jednolita masa. Do tak przygotowanych składników wstąp przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zamieszaj do połączenia.
  3. Na sam koniec wlej wodę gazowaną, lecz pamiętaj, że musisz kontrolować jej ilość, by ciasto nie wyszło za rzadkie. Gdy tak się stanie, dodaj do masy trochę mąki.
  4. Gotową i gładką masę podziel na dwie równe części. Do jednej wsyp przesiane kakao i dokładnie zmiksuj, by ciasto nie miało grudek.
  5. Formę do pieczenia wyłóż dokładnie papierem. Następnie wlewaj do niej na zmianę oba ciasta. Na koniec możesz całość delikatnie wymieszać za pomocą wykałaczki, dzięki temu wypiek zdobędzie nowe wzorki.
  6. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około godzinę. By upewnić się, że ciasto jest gotowe możesz wykonać test "suchego patyczka". Po tym czasie wyjmij je z urządzenia i pozostaw do ostudzenia. Możesz je również polać polewą czekoladową.
Więcej o: