-
Haps
-
Jak przygotować
- To ciasto zrobisz ze składników, które masz już w domu. 20 lat temu robiła je każda mama i babcia
To ciasto zrobisz ze składników, które masz już w domu. 20 lat temu robiła je każda mama i babcia
Nie znam osoby, która nie lubi słodkości. Wszyscy, których znam wręcz za nimi przepadają i najczęściej serwują je po obiedzie lub do kawy. Jeśli jesteś osobą, która również za nimi przepada, musisz znać ten przepis. W moim domu znany jest on od lat, a babcia i mama robią je na każdą okazję.
Ciasto zebra jest kultowym wypiekiem i jeżeli go nie znasz to dziś czas to zmienić. Osobiście znam je od dzieciństwa, ponieważ w moim domu robił je chyba każdy. Zrobienie go jest banalnie proste i poradzi sobie z nim nawet ktoś, kto nigdy nic nie piekł. Przygotujesz je ze składników, które z pewnością masz już w domu, ponieważ lista składników jest naprawdę krótka.
Zobacz wideo Malinowo-czekoladowe ciasto zebra na każdą okazję
Do zrobienia ciasta zebra potrzebujesz 6 składników. By wypiek wyszedł tak, jak powinien, musisz oddzielić przygotowane z produktów ciasto na dwie równe części, a do jednego z nich wsypać kakao. W ten sposób zrobisz dwie masy o różnych kolorach, a po wypieczeniu utworzą one paski i jak u zebry. Ciasto jest idealne do kawy i herbaty, a jeżeli chcesz dodać mu więcej smaku, po wypieczeniu oblej je rozpuszczoną czekoladą.
Przepis na ciasto zebra
Składniki
- 5 jajek,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki drobnego cukru,
- szklanka oleju roślinnego,
- szklanka wody gazowanej,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie deseru zacznij od jajek. Białka oddziel od żółtek, te pierwsze ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier i mieszaj do całkowitego połączenia.
- Gdy masa będzie gotowa, w małych odstępach czasu zacznij dodawać żółtka. Całość dokładnie zmiksuj, by powstała jednolita masa. Do tak przygotowanych składników wstąp przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zamieszaj do połączenia.
- Na sam koniec wlej wodę gazowaną, lecz pamiętaj, że musisz kontrolować jej ilość, by ciasto nie wyszło za rzadkie. Gdy tak się stanie, dodaj do masy trochę mąki.
- Gotową i gładką masę podziel na dwie równe części. Do jednej wsyp przesiane kakao i dokładnie zmiksuj, by ciasto nie miało grudek.
- Formę do pieczenia wyłóż dokładnie papierem. Następnie wlewaj do niej na zmianę oba ciasta. Na koniec możesz całość delikatnie wymieszać za pomocą wykałaczki, dzięki temu wypiek zdobędzie nowe wzorki.
- Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około godzinę. By upewnić się, że ciasto jest gotowe możesz wykonać test "suchego patyczka". Po tym czasie wyjmij je z urządzenia i pozostaw do ostudzenia. Możesz je również polać polewą czekoladową.