• Link został skopiowany

Układam mięso na ziemniakach i cebuli. Potem piekę i mam boski obiad. "Nauczyłem się od szefa kuchni"

Znudziły mi się już ciągle te same obiady, więc moją nową pasją stało się szukanie prostych przepisów w internecie. W ten oto sposób trafiłam na recepturę na wyjątkową zapiekankę. Już spróbowałam i jestem zachwycona.
Zapiekanka z mięsem
fot. YouTube/Zdrowe i smaczne przepisy

Ziemniaki i cebula to moje dwa ulubione warzywa. Nie stronię też od mięsa, więc od razu pomyślałam, że to świetny pomysł. Przeczucie mnie nie myliło, ten obiad okazał się prawdziwą ucztą. 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cebulą. Oszalałam na jej punkcie 

Przepis opublikował w serwisie YouTube autor kanału o nazwie "Zdrowe i smaczne przepisy". Nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Tym bardziej że, choć pracochłonny, nie jest zbyt trudny.  

Nauczyłem się tego wspaniałego przepisu od znajomego szefa kuchni w restauracji. Na początku wydawało mi się, że ugotowałem już coś takiego 100 razy, ale niezwykły sos nadaje temu daniu wyjątkowy smak

- zachwalał.  

Składniki: 

  • kilogram polędwicy wieprzowej
  • sól i pieprz, 
  • 5 ziemniaków,  
  • woda, 
  • cebula,
  • olej, 
  • 100 g sera, 
  • ogórek, 
  • 3 jajka na twardo, 
  • pietruszka, 
  • garść oliwek,  
  • garść kukurydzy, 
  • jogurt grecki,
  • majonez, 
  • musztarda francuska.
 

Obiad dla całej rodziny - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

"Moja żona ciągle prosi mnie, żebym ugotował to mięso na obiad" - przekonuje autor nagrania. Nic w tym dziwnego, bo mój mąż po spróbowaniu był równie zachwycony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Polędwicę wieprzową pokrój w plastry. Następnie rozbij każdy z nich na kotlety.  
  2. Posól i popieprz każdy kawałek z obu stron. Przykryj folią i odstaw na 20 minut. 
  3. Zetrzyj na tarce surowe ziemniaki. Odstaw na kwadrans i odciśnij z nich wodę. 
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Wyłóż ziemniaki i pokrojoną wcześniej cebulę. Posól i popierz. Na to połóż plastry polędwicy.  
  5. Zetrzyj żółty ser i wrzuć do miski. Dodaj jogurt naturalny, majonez, musztardę francuską i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na plastry mięsa. 
  6. Przykryj papierem do pieczenia, a później folią spożywczą.  
  7. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. 
  8. Ogórka pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do miski. Jajka ugotuj na twardo. Obierz, posiekaj na drobno i dorzuć do ogórka. Posiekaj też zieloną pietruszkę. Pokrój drobno oliwki i też wrzuć je do reszty składników. Dodaj kukurydzę, jogurt grecki i majonez i wymieszaj. 
  9. Zdejmij z mięsa folię i piecz jeszcze 20 minut. Podawaj z przygotowaną surówką. Smacznego! 
Więcej o: