Pomimo że kuchnia polska jest według nas jedną z najsmaczniejszych na świecie, to i tak smakołyki pochodzące z Włoch są bliskie naszemu sercu. Nie tylko wybieramy się do włoskich restauracji i knajp, by ich zasmakować, ale również odtwarzamy je w domu. Jeśli również jesteś smakoszem tej kuchni, to ten przepis koniecznie musisz zrobić.
Fot. Shutterstock, Nataliya Arzamasova
REKLAMA
REKLAMA
Pizza, makarony i pyszne desery to znak rozpoznawczy kuchni włoskiej. Jest ona popularna na całym świecie i mało kto potrafi się jej oprzeć. Niestety nie zawsze mamy możliwości i okazję, by zasmakować jej w oryginalnych okolicznościach. Dlatego więc tak chętnie przyrządzamy ją w domu. W moim domu najpopularniejszymi daniami ostatnich dni okazują się makarony i robię je na wiele różnych sposobów. Ostatnio jednak zaszalałam i zamiast makaronuspaghetti użyłam tego, który przypomina wyglądem ryż.
REKLAMA
Zobacz wideo Prawdziwa carbonara
Makaron orzo jest przepyszny, delikatny, a połączony z odpowiednimi składnikami rozpływa się w ustach. Choć niektórzy uznaliby, że dodanie go do carbonary to przekleństwo, ja uważam, że świetnie się komponuje w tym przepisie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej receptury, to najwyższy czas to nadrobić. Carbonara w takim wydaniu może okazać się smaczniejsza niż cokolwiek innego.
Przepis na carbonarę orzo
Składniki
200 g makaronu orzo,
100 g boczku,
2 jajka,
50 g startego parmezanu,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
łyżka oliwy z oliwek,
świeża pietruszka do dekoracji.
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron orzo zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź, zachowując około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
W międzyczasie pokrój boczek na małe kawałki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojony boczek. Smaż na średnim ogniu, aż będzie chrupiący.
Dodaj drobno posiekany czosnek do patelni i smaż przez około minutę, aż będzie aromatyczny.
W misce roztrzep jajka z połową startego parmezanu, dodając szczyptę soli i pieprzu.
Dodaj ugotowany makaron orzo do patelni z boczkiem i czosnkiem. Mieszaj, aby połączyć składniki.
Zdejmij patelnię z ognia i wlej mieszaninę jajeczną, szybko mieszając, aby jajka się nie ścięły, lecz stworzyły kremowy sos. W razie potrzeby dodaj trochę zachowanej wody z gotowania makaronu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp resztą startego parmezanu i posiekaną świeżą pietruszką, jeśli używasz. Podawaj od razu, smacznego!