-
Haps
-
Jak przygotować
- Jedna blacha to za mało, od razu zrób 3. Sernik z takim wykończeniem jest lepszy niż od babci
Jedna blacha to za mało, od razu zrób 3. Sernik z takim wykończeniem jest lepszy niż od babci
Sernik to bardzo popularny deser, który można zjeść w każdej restauracji i zakupić w każdym sklepie lub cukierni. Jednak nie wszystkie jego formy można kupić, czasem, by je zjeść, trzeba zrobić je własnoręcznie. Właśnie tak jest w tym przypadku, ponieważ takiego wykończenia jeszcze nigdy nigdzie nie widziałam.
Sernik można zrobić na wiele różnych sposobów, a jego różnorodne formy są popularne na całym świecie. Jego kremowa konsystencja świetnie łączy się z owocami, a także z czekoladą. Jednak tym razem wszystko to odchodzi w niepamięć, ponieważ główną rolę pełni tu delikatna pianka truskawkowa. Zrobisz ją w kilka minut, a po nałożeniu jej na ser nie tylko świetnie się prezentuje, ale równie dobrze smakuje. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, to ten deser na pewno zrobi na nich ogromne wrażenie.
Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy
Przepis na sernik z truskawkową pianką
Składniki na spód
- 200 g herbatników,
- 100 g roztopionego masła.
Składniki na masę serową
- 500 g twarogu sernikowego,
- 200 g cukru,
- 3 jajka,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 100 ml śmietany kremówki.
Składniki na piankę truskawkową
- 500 g truskawek,
- 100 g cukru,
- galaretka truskawkowa,
- 250 ml wody,
- 250 ml ubitej śmietany kremówki.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zrób spód. Rozkrusz herbatniki na drobny piasek i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masą spód tortownicy, dociskając do dna. Schłódź w lodówce przez około 30 minut.
- Teraz czas na masę serową. W dużej misce ubij twaróg z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajka jedno po drugim, mieszając po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt waniliowy i śmietanę kremówkę, mieszając do połączenia. Wylej masę serową na schłodzony spód.
- Piecz wszystko w nagrzanym piekarniku do 160°C przez około 50-60 minut, aż masa serowa się zetnie. Po upieczeniu wystudź sernik w temperaturze pokojowej, a następnie schłódź w lodówce.
- Na sam koniec zrób piankę truskawkową. Truskawki zmiksuj na purée i podgrzej w garnku razem z cukrem. W osobnym naczyniu rozpuść galaretkę truskawkową w 250 ml gorącej wody. Połącz galaretkę z purée truskawkowym i ostudź do temperatury pokojowej. Delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę kremówkę do ostudzonej masy truskawkowej.
- Wylej truskawkową piankę na schłodzony sernik i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż pianka stężeje. Sernik podawaj schłodzony, pokrojony na porcje. Smacznego!