-
Haps
-
Jak przygotować
- W latach osiemdziesiątych babcia robiła na święta i niedzielę. Ta pieczeń jest pyszna na ciepło i na zimno
W latach osiemdziesiątych babcia robiła na święta i niedzielę. Ta pieczeń jest pyszna na ciepło i na zimno
Są takie dania, które w czasach PRL-u były prawdziwymi rarytasami i pojawiały się na stołach z okazji ważniejszych uroczystości i świąt. W mojej rodzinie królowała pieczeń rzymska, którą babcia nazywała klopsem. To danie jest naprawdę wyjątkowe, bo smakuje i na ciepło, i na zimno. Dziś mam dla was przepis na pieczeń rzymską, którą moja rodzina kocha od dziesięcioleci.
Pieczeń rzymska z jajkiem to wciąż bardzo popularne danie, które serwujemy zarówno w formie obiadu, jak również jako wędlinę na kanapki lub przekąskę podaną z sosami. Przepis na pieczeń rzymską jest bardzo łatwy i trzeba się mocno postarać, żeby coś nie wyszło. Zazwyczaj pieczeń rzymską robi się z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Ja ostatnio postanowiłam użyć innego mięsa. Postawiłam na indyka, a mój klops wyszedł jeszcze lepszy.
Zobacz wideo Zobacz wideo, jak przygotować wyśmienitą pieczeń
Świąteczny przysmak z PRL-u. Jak zrobić pieczeń rzymską?
- 1 kg mięsa mielonego z indyka (najlepiej użyć mięsa z udźca, wówczas pieczeń będzie soczysta i delikatna),
- 7 jajek,
- 1 por,
- kilka listków czosnku niedźwiedziego (lub płaska łyżeczka suszonego czosnku),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu,
- bułka tarta,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- musztarda wymieszana z kminkiem,
- opcjonalnie kilka pieczarek podduszonych na maśle.
Pieczeń rzymska - sposób wykonania:
- Por pokrój w drobne półkrążki i zeszklij go na rozgrzanym maśle. Sześć jajek ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem octu, by nie pękły.
- Mięso z indyka przełóż do miski. Czosnek niedźwiedzi drobno posiekaj (możesz także użyć natki pietruszki), a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Do mięsa dodaj zeszklonego pora, wbij jajko oraz oba czosnki, a także chrzan. Zacznij wyrabiać masę tak, jak na kotlety mielone, dosypując bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. W przepisie nie podaliśmy majeranku, ze względu na to, że pasuje bardziej do wieprzowiny, jeśli jednak lubisz tę przyprawę, śmiało ją dodaj.
- Przygotuj formę keksową, nasmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż połowę masy do keksówki i ułóż ugotowane jajka w rządku, jedno obok drugiego. Jajka przykryj pozostałym mięsem. Dwie solidne łyżki musztardy wymieszaj ze szczyptą kminku i posmaruj nią wierzch pieczeni.
- Pieczeń rzymską piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Podawaj na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką lub na zimno z sosem koperkowym.
Pieczeń rzymska to naprawdę uniwersalne danie. Czasy PRL-u minęły i już nie musimy na szczęście kupować mięsa na kartki, więc pyszną pieczeń możemy robić na okrągło, wykorzystując inne rodzaje mięs i inne mieszanki przypraw. Zamiast jajek, do środka możesz dodać obgotowane pieczarki lub wędzone śliwki.