Makaron w tej zupie tylko by zepsuł smak. Dodałam szklankę składnika, o którym często zapominam

Często zapominamy o niektórych produktach i przez bardzo długi czas nie korzystamy z ich smaku. Ostatnio uświadomiłam sobie, że do każdej zupy dodaję makaron, a nie cieszę się z aromatów innych dodatków. Ten przepis to zmienił, bo zamiast klusek wrzuciłam do niego szklankę tego składnika.

Czasami w kuchni warto sięgnąć po mniej popularne składniki, aby urozmaicić nasze codzienne posiłki i wprowadzić do diety coś nowego i zdrowego. To  danie nie tylko rozgrzewa, ale także zaskakuje bogactwem smaków i wartości odżywczych. Jest to propozycja, która zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych potraw, jak i tych, którzy lubią eksperymentować ze składnikami, o których już dawno zapomniano. Warto spróbować czegoś innego i otworzyć się na nowe kulinarne smaki.

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Dziś chciałabym podzielić się przepisem na zupę jaglano-brokułową na skrzydełkach. To połączenie delikatnej kaszy jaglanej, której smak jest niezwykle ciekawy, oraz zdrowych brokułów. To połączenie tworzy harmonijną i sycącą kompozycję. Kasza jaglana jest rzadko wykorzystywana w naszych kuchniach, a szkoda, ponieważ świetnie sprawdza się nie tylko w zupach, ale także w sałatkach i innych potrawach. W tym przepisie kasza dodaje zupie wyjątkowego charakteru, a skrzydełka z kurczaka zapewniają głęboki, mięsny smak. 

Przepis na zupę jaglano-brokułową

Składniki

  • 2 l bulionu,
  • 6 skrzydełek z kurczaka,
  • 250 g kaszy jaglanej,
  • duży brokuł,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 litry bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka majeranku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Na początku przygotuj kaszę jaglaną. Przepłucz ją pod bieżącą wodą, a następnie zalej wrzątkiem i odcedź. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki.
  2. Skrzydełka z kurczaka umyj, osusz i podsmaż na oleju w dużym garnku, aż będą złote.
  3. Dodaj do garnka posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż razem przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Następnie dodaj posiekany czosnek, liść laurowy i ziarna ziela angielskiego. Smaż jeszcze przez chwilę.
  5. Wlej do garnka bulion i dodaj kaszę jaglaną. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut.
  6. W międzyczasie podziel brokuł na różyczki i dodaj do zupy. Gotuj przez kolejne 10 minut, aż warzywo stanie się miękkie. Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
  7. Podawaj potrawę gorącą, udekorowaną świeżą natką pietruszki. Świetnie komponuje się z nią świeże pieczywo.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.