Najlepsze kotlety mielone mają w sobie te 2 składniki. Każdy mówi, że są lepsze niż z przepisu babci

Kotlety mielone są takim samym klasykiem jak schabowe. Przepis na nie zna chyba każdy i mało kto nie zna ich smaku. Jednak nawet taki tradycyjny obiad można nieco zmienić za pomocą kilku składników. Tym razem dodałam dwa warzywa, które nie tylko podbiły smak, a także sprawiły, że mięso stało się soczyste.

Czasami nawet najprostsze danie może stać się kulinarnym dziełem sztuki, wystarczy odrobina kreatywności i chęć eksperymentowania w kuchni. Kiedy codzienne posiłki zaczynają stawać się rutyną, warto poszukać inspiracji, aby dodać im nowego, świeżego smaku. Dzięki temu nie tylko zaskoczysz domowników, ale również sam odkryjesz nowe, ciekawe połączenia smaków. Dzięki temu przepisowi możesz odmienić klasyczne danie, dodając do niego warzywa, które nadadzą mu lekkości i świeżości.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kotlety mielone z cukinią i papryką robią niesamowitą furorę w moim domu. To nieco inna wersja tradycyjnych kotletów, która zaskakuje swoim wyjątkowym smakiem. Dodatek cukinii i papryki sprawia, że kotlety stają się bardziej delikatne i aromatyczne. Dzięki temu przepisowi możesz przygotować danie, które może z łatwością stać się ulubieńcem całej twojej rodziny, a być może nawet zastąpić klasyczne kotlety mielone na stole.

Przepis na kotlety mielone z cukinią i papryką

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego,
  • średnia cukinia,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • 1/2 szklanki bułki tartej do mięsnej masy,
  • bułka tarta do panierowania,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw na kilka minut, aby puściła sok. Następnie dobrze odciśnij z niej nadmiar wody.
  2. Paprykę pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, odciśniętą cukinię, paprykę, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Całość dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita, a składniki się połączą. Z gotowej masy formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste i dobrze wypieczone w środku. Podawaj na ciepło, jako główne danie obiadowe. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.