Jeśli po długim weekendzie nie masz zielonego pojęcia, co przygotować na obiad, to przychodzimy z pomocą. Ten posiłek zawróci ci w głowie, a aby go zrobić wcale nie trzeba za wiele. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe. Połączenie tego mięsa i sosu jest genialne.
ALLEKO / Getty Images/iStockphoto
REKLAMA
REKLAMA
Czasami po długim weekendzie, pełnym odpoczynku i relaksu, wracamy do codzienności z pytaniem, co tym razem przygotować na obiad. Chcemy, aby danie było smaczne, pożywne, ale jednocześnie niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Marzymy o posiłku, który nie tylko zaspokoi głód, ale również przyniesie chwilę przyjemności i satysfakcji z dobrze wykonanego dania. Takie momenty to doskonała okazja, aby sięgnąć po sprawdzone połączenia smaków, które zawsze się sprawdzają i zadowolą każdego.
REKLAMA
Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis
Jednym z takich niezawodnych przepisów jest delikatny filet z indyka, który idealnie komponuje się z wyrazistym, kremowym sosem chrzanowym. To połączenie mięsa z intensywnym smakiem sosu tworzy danie, które z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich. Nie tylko jest łatwe do przygotowania, ale również na tyle wyjątkowe, że wielu z twoich gości czy członków rodziny na pewno zapyta o przepis. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś nowym i pełnym smaku, ten przepis na pewno spełni twoje oczekiwania.
Przepis na indyka w sosie chrzanowym
Składniki
600 g fileta z indyka,
2 łyżki chrzanu,
cebula,
200 ml śmietany 18%,
szklanka bulionu drobiowego,
2 łyżki masła,
łyżka mąki pszennej,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
Mięso indyka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Posól i popieprz z obu stron.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim indyka, aż nabierze złotego koloru. Przełóż mięso na talerz.
Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, a następnie dodaj mąkę i smaż przez minutę, cały czas mieszając.
Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
Dodaj śmietanę i chrzan, a następnie dokładnie wymieszaj, aby sos był gładki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Włóż kawałki indyka do sosu i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
Podawaj indyka w sosie chrzanowym posypanego świeżą natką pietruszki.