Weekendy zawsze mijają nam szybko, dlatego nie chcemy marnować za wiele czasu na stanie w kuchni i gotowaniu. Jeśli ty również nie masz na to ochoty, to ta sałatka będzie dla ciebie idealna. Robi się ją ekspresowo i każdy chce dokładkę.
KatarzynaWozniak /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Weekend to bardzo specyficzny czas w ciągu tygodnia, kiedy chcemy w krótkim czasie nadrobić rzeczy, których nie udało nam się zrobić w inne dni. Planujemy również różne wyjazdy, spotkania ze znajomymi lub przyjęcia rodzinne. To również czas, kiedy nie mamy za bardzo ochoty, by stać w kuchni i gotować skomplikowane potrawy. Jeśli utożsamiasz się z tym opisem, to poniższy przepis będzie strzelał w dziesiątkę. Dzięki niemu zrobisz coś pysznego małym nakładem pracy i czasu.
REKLAMA
Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka
Sałatka weekendowa jest idealna dla wszystkich osób, które nie mają za wiele czasu, ale chcą zjeść coś porządnego i smacznego. Sałatka ta jest bardzo szybka w przygotowaniu i okazuje się, że równie szybko znika ze stołu. Jej głównym składnikiem jest ugotowany ryż, a także tuńczyk. Oprócz tego można w niej znaleźć wiele smakowitych warzyw na przykład paprykę, ogórka lub kukurydzę. Całość dopełniona jest smakiem sosu, dzięki któremu nie jest ona tak sucha.
Przepis na sałatkę weekendową
Składniki
300 g ugotowanego ryżu,
puszka tuńczyka w oleju,
czerwona papryka pokrojona w kostkę,
ogórek pokrojony w kostkę,
czerwona cebula drobno posiekana,
mała puszka kukurydzy,
2 łyżki majonezu,
łyżka musztardy,
sok z 1/2 cytryny,
sól i pieprz do smaku,
świeża natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
W dużej misce wymieszaj ugotowany ryż z tuńczykiem, starając się rozdrobnić rybę na mniejsze kawałki.
Dodaj pokrojoną paprykę, ogórka, cebulę i kukurydzę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
W osobnej małej misce połącz majonez, musztardę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Wlej przygotowany sos do sałatki i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby sos równomiernie się rozprowadził.
Sałatkę przełóż do miski lub na talerz, udekoruj świeżą natką pietruszki. Podawaj na zimno jako samodzielne danie lub dodatek.