Przepis na sałatkę weekendową. Jest tak prosta, że zrobisz ją w kilka minut. Od razu zrób potrójną porcję

Weekendy zawsze mijają nam szybko, dlatego nie chcemy marnować za wiele czasu na stanie w kuchni i gotowaniu. Jeśli ty również nie masz na to ochoty, to ta sałatka będzie dla ciebie idealna. Robi się ją ekspresowo i każdy chce dokładkę.

Weekend to bardzo specyficzny czas w ciągu tygodnia, kiedy chcemy w krótkim czasie nadrobić rzeczy, których nie udało nam się zrobić w inne dni. Planujemy również różne wyjazdy, spotkania ze znajomymi lub przyjęcia rodzinne. To również czas, kiedy nie mamy za bardzo ochoty, by stać w kuchni i gotować skomplikowane potrawy. Jeśli utożsamiasz się z tym opisem, to poniższy przepis będzie strzelał w dziesiątkę. Dzięki niemu zrobisz coś pysznego małym nakładem pracy i czasu.

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Sałatka weekendowa jest idealna dla wszystkich osób, które nie mają za wiele czasu, ale chcą zjeść coś porządnego i smacznego. Sałatka ta jest bardzo szybka  w przygotowaniu i okazuje się, że równie szybko znika ze stołu. Jej głównym składnikiem jest ugotowany ryż, a także tuńczyk. Oprócz tego można w niej znaleźć wiele smakowitych warzyw na przykład paprykę, ogórka lub kukurydzę. Całość dopełniona jest smakiem sosu, dzięki któremu nie jest ona tak sucha.

Przepis na sałatkę weekendową

Składniki

  • 300 g ugotowanego ryżu,
  • puszka tuńczyka w oleju,
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę,
  • ogórek pokrojony w kostkę,
  • czerwona cebula drobno posiekana,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszaj ugotowany ryż z tuńczykiem, starając się rozdrobnić rybę na mniejsze kawałki.
  2. Dodaj pokrojoną paprykę, ogórka, cebulę i kukurydzę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. W osobnej małej misce połącz majonez, musztardę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  4. Wlej przygotowany sos do sałatki i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby sos równomiernie się rozprowadził.
  5. Sałatkę przełóż do miski lub na talerz, udekoruj świeżą natką pietruszki. Podawaj na zimno jako samodzielne danie lub dodatek.
Więcej o: