• Link został skopiowany

Przepis na sałatkę weekendową. Jest tak prosta, że zrobisz ją w kilka minut. Od razu zrób potrójną porcję

Weekendy zawsze mijają nam szybko, dlatego nie chcemy marnować za wiele czasu na stanie w kuchni i gotowaniu. Jeśli ty również nie masz na to ochoty, to ta sałatka będzie dla ciebie idealna. Robi się ją ekspresowo i każdy chce dokładkę.
Pyszna sałatka z tuńczykiem
KatarzynaWozniak /Shutterstock

Weekend to bardzo specyficzny czas w ciągu tygodnia, kiedy chcemy w krótkim czasie nadrobić rzeczy, których nie udało nam się zrobić w inne dni. Planujemy również różne wyjazdy, spotkania ze znajomymi lub przyjęcia rodzinne. To również czas, kiedy nie mamy za bardzo ochoty, by stać w kuchni i gotować skomplikowane potrawy. Jeśli utożsamiasz się z tym opisem, to poniższy przepis będzie strzelał w dziesiątkę. Dzięki niemu zrobisz coś pysznego małym nakładem pracy i czasu.

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Sałatka weekendowa jest idealna dla wszystkich osób, które nie mają za wiele czasu, ale chcą zjeść coś porządnego i smacznego. Sałatka ta jest bardzo szybka  w przygotowaniu i okazuje się, że równie szybko znika ze stołu. Jej głównym składnikiem jest ugotowany ryż, a także tuńczyk. Oprócz tego można w niej znaleźć wiele smakowitych warzyw na przykład paprykę, ogórka lub kukurydzę. Całość dopełniona jest smakiem sosu, dzięki któremu nie jest ona tak sucha.

Przepis na sałatkę weekendową

Składniki

  • 300 g ugotowanego ryżu,
  • puszka tuńczyka w oleju,
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę,
  • ogórek pokrojony w kostkę,
  • czerwona cebula drobno posiekana,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszaj ugotowany ryż z tuńczykiem, starając się rozdrobnić rybę na mniejsze kawałki.
  2. Dodaj pokrojoną paprykę, ogórka, cebulę i kukurydzę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. W osobnej małej misce połącz majonez, musztardę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  4. Wlej przygotowany sos do sałatki i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby sos równomiernie się rozprowadził.
  5. Sałatkę przełóż do miski lub na talerz, udekoruj świeżą natką pietruszki. Podawaj na zimno jako samodzielne danie lub dodatek.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: