-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapisz ten przepis, bo przyda się w najbliższym czasie. Mielonych z tego mięsa nigdy nie jadłeś
Zapisz ten przepis, bo przyda się w najbliższym czasie. Mielonych z tego mięsa nigdy nie jadłeś
Kotlety mielone są bardzo popularne. Robimy je na codzienne obiady i za każdym razem zachwycamy się ich smakiem. Jednak takich kotletów z pewnością nie robiłeś. Wykorzystuje się do nich mięso, które w takiej formie nie jest za często serwowane. Są palce lizać!
Gdy przychodzi nam do głowy pomysł na kotlety mielone, od razu wiemy, jakiego mięsa użyjemy. Przyrządza się je albo z wołowiny, wieprzowiny lub z mieszanki obu mięs. Jeśli chcemy uzyskać lżejszy smak, to sięgamy po mięso drobiowe. Tym razem żadna ta propozycja nie jest właściwa, ponieważ w tym przepisie używa się czegoś całkowicie innego.
Zobacz wideo Kotlety rybne
Mięso, o którym mowa to mięso z dorsza. Jest ono bardzo niedoceniane i wiele osób zapomina, że można je świetnie wkomponować w obiad. Jego smak jest charakterystyczny, lecz dania, które są z nim zrobione, są lekkie, ale pełne smaku. Przy najbliższej okazji skorzystaj z tego przepisu i sam się przekonaj, że wybór tego mięsa jest strzałem w dziesiątkę.
Przepis na rybne kotlety mielone
Składniki
- 1 kg filetów z dorsza,
- jajko,
- 2 czerstwe bułki,
- cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- bułka tarta do obtaczania kotletów.
Sposób przygotowania
- Filety rybne dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz delikatnie papierowym ręcznikiem i zmiel w maszynce do mięsa.
- Do masy rybnej wbij jajko. Czerstwe bułki najpierw namocz w mleku lub w wodzie, a następnie mocno odciśnij i dodaj do masy znajdującej się w misce.
- Cebulę pokrój w drobniutką kostkę, również dodaj do reszty składników. Dokładnie wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj.
- Z otrzymanej masy uformuj owalne kotlety, podobne do klasycznych mielonych, obtocz wszystkie w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy tłuszcz stanie się gorący, wyłóż na niego kotleciki i smaż, aż się zrumienią z obu stron.
- Gotowe kotlety podaj z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Smacznego!