Zapisz ten przepis, bo przyda się w najbliższym czasie. Mielonych z tego mięsa nigdy nie jadłeś

Kotlety mielone są bardzo popularne. Robimy je na codzienne obiady i za każdym razem zachwycamy się ich smakiem. Jednak takich kotletów z pewnością nie robiłeś. Wykorzystuje się do nich mięso, które w takiej formie nie jest za często serwowane. Są palce lizać!

Gdy przychodzi nam do głowy pomysł na kotlety mielone, od razu wiemy, jakiego mięsa użyjemy. Przyrządza się je albo z wołowiny, wieprzowiny lub z mieszanki obu mięs. Jeśli chcemy uzyskać lżejszy smak, to sięgamy po mięso drobiowe. Tym razem żadna ta propozycja nie jest właściwa, ponieważ w tym przepisie używa się czegoś całkowicie innego.

Zobacz wideo Kotlety rybne

Mięso, o którym mowa to mięso z dorsza. Jest ono bardzo niedoceniane i wiele osób zapomina, że można je świetnie wkomponować w obiad. Jego smak jest charakterystyczny, lecz dania, które są z nim zrobione, są lekkie, ale pełne smaku. Przy najbliższej okazji skorzystaj z tego przepisu i sam się przekonaj, że wybór tego mięsa jest strzałem w dziesiątkę.

Przepis na rybne kotlety mielone

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • jajko,
  • 2 czerstwe bułki,
  • cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do obtaczania kotletów.

Sposób przygotowania

  1. Filety rybne dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz delikatnie papierowym ręcznikiem i zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Do masy rybnej wbij jajko. Czerstwe bułki najpierw namocz w mleku lub w wodzie, a następnie mocno odciśnij i dodaj do masy znajdującej się w misce.
  3. Cebulę pokrój w drobniutką kostkę, również dodaj do reszty składników. Dokładnie wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj.
  4. Z otrzymanej masy uformuj owalne kotlety, podobne do klasycznych mielonych, obtocz wszystkie w tartej bułce.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy tłuszcz stanie się gorący, wyłóż na niego kotleciki i smaż, aż się zrumienią z obu stron.
  6. Gotowe kotlety podaj z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Smacznego!
Więcej o: