Tego przepisu na kurczaka jeszcze nie znasz. Dzięki marynacie mięso jest delikatne i odchodzi od kości

Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs, które wykorzystujemy do swoich potraw. W zależności od naszych upodobań smakowych i preferencji wybieramy różne jego części i robimy z nich rozmaite dania. Dziś postanowiłam pokazać, że nawet tak kultowe mięso można zrobić w nowej odsłonie. Wystarczy trochę wyobraźni i aromatyczna marynata.

Nie masz pomysłu na obiad, który by ucieszył całą twoją rodzinę? A może masz już dość klasycznych kotletów, które robisz prawie codziennie? Jeśli na którejś pytanie odpowiedź brzmi tak, to musisz koniecznie spróbować poniższego przepisu. Wykorzystuje się do niego ukochanego kurczaka, którego tak wiele osób lubi. Zatopiony on jest w aromatycznej marynacie, a po wypieczeniu jego skórka jest chrupiąca, a środek sam odchodzi od kości.

Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze

Marynata, która jest tak dobra w smaku, zrobiona jest z cebuli i czosnku. Oprócz warzyw można wyczuć w niej również posmak aromatycznej musztardy, a także charakterystyczny smak sosu sojowego. By marynata miała jeszcze głębszy smak, dodaje się do niej słodką i ostrą paprykę. Takie pałki z kurczaka można podawać na wiele różnych sposobów. Można maczać je bezpośrednio w ulubionym sosie, lub serwować z ugotowanymi ziemniakami i surówką. 

Przepis na pałki kurczaka w cebulowej marynacie

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka,
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżka musztardy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W dużej misce wymieszaj cebulę, czosnek, olej, musztardę, sos sojowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, tworząc marynatę.
  3. Pałki z kurczaka dokładnie obtocz w przygotowanej marynacie, a następnie odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  4. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij pałki z lodówki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz pałki przez około 40-45 minut, aż mięso będzie soczyste, a skórka złocista i chrupiąca.
  6. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub świeżą sałatką.
Więcej o: