-
Haps
-
Jak przygotować
- To najsmaczniejszy farsz do krokietów. Użyłam tego mięsa i grzybów, a o kapuście dawno zapomniałam
To najsmaczniejszy farsz do krokietów. Użyłam tego mięsa i grzybów, a o kapuście dawno zapomniałam
Lubisz krokiety, ale klasyczna wersja już ci się przejadła? A może szukasz czegoś, dzięki czemu całej rodzinie opadnie szczęka? Jeśli tak to mam coś specjalnego. Sama byłam do tego sceptyczna, ale po spróbowaniu od razu się to zmieniło. Takich krokietów w życiu nie jadłeś.
Krokiety to smaczne naleśnikowe zawijasy, które po brzegi wypełnione są aromatycznym i pełnym smaku farszem. Ile domów, tyle przepisów, które pokazują jak je zrobić. W moim rodzinnym domu robiło się je zawsze ta samo, a przepis nie był zmieniany od lat. Do naleśników wkładało się nadzienie z kapusty i grzybów, a całość była zawijana i wysmażana. Tym razem zastąpiłam te składniki czymś innym, co jest równie smaczne, a nawet i lepsze.
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Następnym razem, gdy będziesz przyrządzać krokiety, musisz zrobić je z tym farszem. To połączenie delikatnego mięsa z pieczarkami. Całość nie ma sobie równych. Takie krokiety można serwować z czerwonym barszczem lub z domowym sosem. W każdej wersji są równie rewelacyjne.
Przepis na krokiety z indykiem i pieczarkami
Składniki
- 400 g mięsa z indyka,
- 250 g pieczarek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 300 ml mleka,
- 250 g bułki tartej,
- sól, pieprz i majeranek do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Mięso z indyka pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, dodając wcześniej posiekaną cebulę i czosnek. Gdy mięso się zrumieni, dodaj pokrojone pieczarki i smaż całość, aż woda z pieczarek odparuje. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, a następnie odstaw do przestygnięcia.
- Z mąki, jajek i mleka przygotuj ciasto naleśnikowe. Gdy będzie odpowiedniej konsystencji, smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Na każdym naleśniku rozłóż porcję farszu z indyka i pieczarek, a następnie zawiń krokiety.
- Każdy krokiet obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż krokiety na rozgrzanym oleju (możesz dodać trochę masła dla smaku), aż będą złociste i chrupiące z każdej strony. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!