Jaka jest najbardziej wakacyjna przekąska? Oczywiście gofry. Pewnie nie raz w wakacje zajadaliście się pysznymi, słodziutkimi goframi, ale to, że lato się kończy, nie znaczy, że musisz czekać cały rok na ulubioną przekąskę. Zrób tradycyjne gofry z tego przepisu i poczuj się jak na molo w Sopocie.
Z czym zrobić gofry na słono? Wypróbuj wersję ziemniaczaną. Fot. Jakub Orzechowski / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić gofry, żeby były słodziutkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? To jeden z najłatwiejszych przepisów i jeśli masz dobrą gofrownicę, nie będziesz mieć z tym żadnego problemu. Pamiętaj jednak o dodatkach, gofry będą smaczniejsze, jeśli do ciasta dodasz szczyptę cynamonu.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz trik na brudną gofrownicę
Przepis na gofry. Będą lepsze niż nad morzem
Składniki:
500 ml kefiru,
300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
2 średnie jajka,
ok. 70 g masła (należy je roztopić),
2 łyżki cukru pudru,
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody kuchennej,
szczypta cynamonu,
szczypta soli,
ulubione dodatki do podania.
Chrupiące gofry - sposób wykonania:
Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki, zwłaszcza kefir i jajka mają temperaturę pokojową.
Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej wlej kefir, wbij jajka i dodaj cukier oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj.
Mokre składniki przelej do składników sypkich i zmiksuj na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki.
Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki masłem lub olejem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na pełnej mocy urządzenia. Podczas smażenia staraj się nie otwierać gofrownicy. Smażenie zwykle zajmuje od 3 do 4 minut.
Takie gofry smakują obłędnie ze wszystkimi dodatkami, ale umówmy się - w prostocie tkwi cały smak. Podaj je po prostu oprószone cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Same w sobie są tak dobre, że nie trzeba ich dodatkowo "ulepszać".