Jak zrobić gofry, żeby były słodziutkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? To jeden z najłatwiejszych przepisów i jeśli masz dobrą gofrownicę, nie będziesz mieć z tym żadnego problemu. Pamiętaj jednak o dodatkach, gofry będą smaczniejsze, jeśli do ciasta dodasz szczyptę cynamonu.
Zobacz wideo Zobacz trik na brudną gofrownicę
Przepis na gofry. Będą lepsze niż nad morzem
Składniki:
- 500 ml kefiru,
- 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
- 2 średnie jajka,
- ok. 70 g masła (należy je roztopić),
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody kuchennej,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli,
- ulubione dodatki do podania.
Chrupiące gofry - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki, zwłaszcza kefir i jajka mają temperaturę pokojową.
- Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej wlej kefir, wbij jajka i dodaj cukier oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj.
- Mokre składniki przelej do składników sypkich i zmiksuj na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki.
- Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki masłem lub olejem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na pełnej mocy urządzenia. Podczas smażenia staraj się nie otwierać gofrownicy. Smażenie zwykle zajmuje od 3 do 4 minut.
Takie gofry smakują obłędnie ze wszystkimi dodatkami, ale umówmy się - w prostocie tkwi cały smak. Podaj je po prostu oprószone cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Same w sobie są tak dobre, że nie trzeba ich dodatkowo "ulepszać".