Najprostszy przepis na gofry. Zrób je w ten sposób, a przedłużysz sobie wakacje

Jaka jest najbardziej wakacyjna przekąska? Oczywiście gofry. Pewnie nie raz w wakacje zajadaliście się pysznymi, słodziutkimi goframi, ale to, że lato się kończy, nie znaczy, że musisz czekać cały rok na ulubioną przekąskę. Zrób tradycyjne gofry z tego przepisu i poczuj się jak na molo w Sopocie.

Jak zrobić gofry, żeby były słodziutkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? To jeden z najłatwiejszych przepisów i jeśli masz dobrą gofrownicę, nie będziesz mieć z tym żadnego problemu. Pamiętaj jednak o dodatkach, gofry będą smaczniejsze, jeśli do ciasta dodasz szczyptę cynamonu.

Zobacz wideo Zobacz trik na brudną gofrownicę

Przepis na gofry. Będą lepsze niż nad morzem

Składniki:

  • 500 ml kefiru,
  • 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
  • 2 średnie jajka,
  • ok. 70 g masła (należy je roztopić),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody kuchennej,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli,
  • ulubione dodatki do podania.

Chrupiące gofry - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki, zwłaszcza kefir i jajka mają temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej wlej kefir, wbij jajka i dodaj cukier oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj.
  3. Mokre składniki przelej do składników sypkich i zmiksuj na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki.
  4. Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki masłem lub olejem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na pełnej mocy urządzenia. Podczas smażenia staraj się nie otwierać gofrownicy. Smażenie zwykle zajmuje od 3 do 4 minut.

Takie gofry smakują obłędnie ze wszystkimi dodatkami, ale umówmy się - w prostocie tkwi cały smak. Podaj je po prostu oprószone cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Same w sobie są tak dobre, że nie trzeba ich dodatkowo "ulepszać".

Więcej o: