Zamarynuj, włóż farsz, zapiecz i gotowa. Nigdzie nie znajdziesz tak dobrego pomysłu na obiad

Codzienne wymyślanie obiadów może być nudne i męczące. Dlatego warto znaleźć przepis, który nie znudzi się nawet wtedy, gdy będziesz robić go codziennie. Tak jest w przypadku tego dania. Możesz jeść je każdego dnia, a nie ma możliwości, że uznasz, że masz dość. To zasługa nie tylko marynaty, ale także farszu.

Warzywa uwielbiane są przez wielu i nie znam osoby, która by za nimi nie przepadało. To właśnie z nich nie tylko można zrobić smaczne przekąski, a także dania obiadowe. W taki właśnie sposób można wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Niektórzy łączą je z innymi produktami, inni zamykają w słoikach. Nieważne, w jakiej formie są podane, zawsze wzbudzają dużo emocji. Chcąc zachwycić i zaskoczyć podniebienie proponujemy wykonać ten przepis. Główną rolę pełni tu papryka, a także mięso mielone. Dodatkowo całość uzyska odpowiedni smak, gdy wykorzystasz tę marynatę. Dzięki niej nie będziesz mógł się od nich oderwać.

Zobacz wideo Papryka faszerowana kurczakiem

Przepis na paprykę faszerowaną po meksykańsku

Składniki

  • 6 papryk,
  • pół kilo mięsa mielonego,
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 500 ml bulionu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 150 g białego ryżu,
  • mała puszka czerwonej fasoli,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 150 g sera żółtego w kostce,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na marynatę

  • niewielka cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryczka chili,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przyrządzenie marynaty. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobno. Papryczkę przemyj i pokrój w mniejsze kawałki. Pamiętaj, aby oczyścić ją z nasion i jasnych części.
  2. Do wysokiego naczynia włóż posiekane warzywa i dodaj do nich ocet jabłkowy, oliwę, a także cukier. Składniki przypraw kminem, cynamonem i oregano. Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładką masę.
  3. Teraz czas na przygotowanie mięsa. Mielone przenieś do większej miski i polej przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj do połączenia i odstaw na około 1 godzinę.
  4. W tym czasie zajmij się paprykami. Przemyj je i odetnij ich górną część. Ze środka pozbądź się nasion i gniazd nasiennych. Jeśli jest taka potrzeba, środek możesz przemyć wodą. Następnie je posól, a na dnie ułóż kukurydzę.
  5. Zamarynowane mięso przenieś do głębokiej patelni i smaż do momentu, gdy mielone zmieni kolor. Następnie dolej do niego passatę pomidorową i bulion, zamieszaj. Dodaj sos sojowy, sól, pieprz i wsyp suchy ryż. Na koniec dorzuć odcedzoną z zalewy fasolę. Wymieszaj i gotuj przez następne 5 minut.
  6. Tak przygotowany farsz przenieś do papryk. Górę przykryj wcześniej odkrojoną częścią. Nadziane warzywa przenieś na blaszkę i włóż ją do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40 minut.
  7. Po tym czasie zdejmij górną część papryk, wierzch posyp startym żółtym serem. Ponownie włóż papryki do piekarnika na około 5 minut. Po wypieczeniu są one gotowe do zjedzenia. Smacznego!
Więcej o: