Grzyby to przysmaki, które obecnie cieszą się ogromną popularnością. Wiele osób postanawia wybrać się do lasu, by wrócić z pełnymi koszami. Oprócz zrobienia z nich pysznych sosów i pierogów można je również włożyć do słoika i zalać marynatą. Dzięki niej będą mieć ciekawszy smak, a do tego postoją znacznie dłużej.
Elena Serovaeva / Getty Images/istock.com
REKLAMA
REKLAMA
Grzybobranie to dla wielu osób wyjątkowy czas, pełen radości z odkrywania dorodnych okazów znajdujących się w lesie. Kiedy kosze pełne grzybów wracają do domu, pojawia się pytanie, co z nimi zrobić, aby cieszyć się ich smakiem przez długi czas. Jednym z najlepszych sposobów na zachowanie tej leśnej obfitości są marynowane grzyby – dzięki odpowiedniej zalewie, możemy je przechowywać nawet do kilku miesięcy, a przy odrobinie szczęścia cieszyć się nimi na wigilijnym stole.
REKLAMA
Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami
Marynowanie grzybów daje nam wiele możliwości. Tradycyjna zalewa octowa to tylko jedna z opcji, bo każdy może znaleźć coś dla siebie – od klasycznych wersji, po bardziej wyrafinowane, jak marynata z musztardą czy dodatek aromatycznych przypraw. Eksperymentowanie z różnymi składnikami pozwala odkryć nowe smaki, a grzyby przygotowane dziś mogą być wyśmienitą przekąską na różne okazje, od rodzinnych spotkań po świąteczne kolacje.
Przepis na grzyby marynowane z musztardą
Składniki
1 kg podgrzybków,
500 ml wody,
200 ml octu 10%,
2 łyżki musztardy dijon,
3 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
łyżka cukru,
łyżeczka soli.
Sposób przygotowania
Grzyby dokładnie oczyść i obgotuj w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie odcedź.
W osobnym garnku zagotuj wodę, ocet, musztardę, czosnek pokrojony w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i sól. Gotuj przez 5 minut.
Przełóż grzyby do wyparzonych słoików, zalej gorącą zalewą i szczelnie zamknij. Pasteryzuj słoiki przez 15 minut, a potem odstaw na 3 dni. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Przepis na grzyby marynowane w occie
Składniki
1 kg borowików,
500 ml wody,
200 ml octu 10%,
2 liście laurowe,
6 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 goździki,
łyżka cukru,
łyżeczka soli,
cebula.
Sposób przygotowania
Grzyby oczyść i obgotuj przez 10 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
W osobnym garnku zagotuj wodę z octem, liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim, goździkami, cukrem i solą. Dodaj pokrojoną w plasterki cebulę i gotuj przez 5 minut.
Przełóż grzyby do wyparzonych słoików, zalej zalewą, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Odstaw na 3 dni, aby smaki się przegryzły. Przechowuj w chłodnym miejscu.