-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamarynuj tak kurczaka, będzie rozpływał się w ustach. Nawet teściowa pozazdrości
Zamarynuj tak kurczaka, będzie rozpływał się w ustach. Nawet teściowa pozazdrości
Jak przygotować kurczaka, żeby był miękki i soczysty? Marynowanie na sucho nie zawsze się sprawdzi. Dziś mamy przepis na najpyszniejszego kurczaka. Podasz go na obiad w niedzielę, a każdy obgryzie do ostatka. Tak delikatnego mięsa dawno nikt nie podał na stół.
Kurczak marynowany w jogurcie to prawdziwa ekstaza dla podniebienia. Mięso wychodzi delikatne, soczyste i mięciutkie, bez znaczenia, czy robisz udka, pałki czy pierś. Dlaczego marynowanie mięsa z kurczaka w jogurcie to kulinarny gamechanger? Chodzi o naturalne bakterie zawarte w jogurcie, które ścinają białko i rozkładają tkankę łączną, dzięki czemu mięso staje się miękkie. Ten sposób marynowania mięs jest znany od wieków i opiera się na nim całe mnóstwo przepisów kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Jednak nie musimy wyjeżdżać aż tak daleko, by zjeść najpyszniejszego kurczaka z piekarnika.
Zobacz wideo Taki kurczak zawróci ci w głowie. Zobacz przepis
Kurczak w jogurcie. Spróbujesz raz i zawsze będziesz tak robić
Składniki:
- 1 kurczak w całości lub poporcjowany. Możesz użyć także samych ćwiartek, udek lub piersi. Dla zobrazowania całego procesu może przyjmijmy proporcje na 5 ćwiartek z kurczaka,
- ok. 300-400 g gęstego jogurtu,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 3-5 ząbków czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, curry lub inne ulubione przyprawy.
Kurczak w jogurcie - sposób wykonania:
- Kurczaka osusz ręcznikiem papierowym.
- Do dużej miski włóż jogurt, dodaj sok z cytryny, oliwę, czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do miski z marynatą włóż kurczaka i dokładnie wymieszaj. Marynata powinna pokrywać mięso w całość. Następnie miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Przed planowanym pieczeniem wyjmij miskę z mięsem z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, by całkowicie się ociepliło. Następnie przełóż mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej zdejmij nadmiar marynaty, ale nie wycieraj mięsa - powinno jej trochę zostać).
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Piecz przez pół godziny. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Kurczaka możesz upiec także w rękawie do pieczenia - będzie jeszcze bardziej soczysty.